Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

20 éves az építési törvény!

Magyar Mária|2017. július 19.

Az építés az egyik legősibb és legösszetettebb emberi alkotó tevékenység, amely a társadalom, a szűkebb közösségek és az egyén igényeit valósítja meg. Ezért az épített környezet alakítása, védelme a közösségi szerveződések eszköze is és egyben a nemzeti kultúra hordozója. Mindennek a megvalósításában nagy szerepet kap az építésügyi igazgatás, hiszen a törvények és jogi szabályozások adta lehetőségeket alkalmazva formálja környezetünk arculatát, védi az elődeink által létrehozott kulturális örökségünket.

 

Minden építés nyilvános cselekvés. Az épített környezet minőségét megőrizni és javítani csak a közösséggel összefogva lehet, mert a közakarat ellenében tartósan nem lehet a környezetet formálni, ezért törekednünk kell arra, hogy az épített környezet ügye mindig arányos és hiteles nyílvánosságot kapjon.

 

Hazánk első építési törvénye a városrendezésről és az építésügyről szóló 1937. évi VI. törvénycikk [lásd közlönyállapotát itt] volt, melyet 1937. V. 11-én hirdettek ki. A törvény a maga idejében az egyik legkorszerűbbnek számított Európában, számos rendelkezése megelőzte korát. 1965-ig – 27 évig - volt hatályban. Életbeléptető és végrehajtó rendeletei: 32/1937., 33/1937., és 34/1937. BM és 1.000/1937. IpM. sz. rendeletek.

 

A második építési törvényünk az építésügyről szóló 1964. évi III. törvény [lásd közlönyállapotát itt] volt, melyet 1964. XII. 2-án hirdettek ki és 1965. január 1-én lépett hatályba! 1998. január 1-ig - 33évig – volt hatályban 1 végrehajtási rendeletével együtt: a 30/1964. (XII. 2.) Korm. rendelettel.

 

A harmadik és jelenleg is alkalmazandó építési törvényünket a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) készítette el és a Kormány 1996-ban nyújtotta be az Országgyűléshez törvényjavaslatát. Az Országgyűlés T2599 számon 2017. június 11-én vette tárgysorozatba a törvényjavaslatot, melynek tárgyalására három bizottságot jelölt ki: az Önkormányzati bizottságot, a Környezetvédelmi bizottságot és az Alkotmányügyi bizottságot.

 

A törvényjavaslat tárgyalása áthúzódott 1997. évre is, hisz 260 db módosító javaslat érkezett hozzá. A törvény elfogadásáról a zárószavazás 1997. július 15-én 17 óra 11 perckor történt meg, tehát pontosan 20 évvel ezelőtt. A Magyar Közlönyben 1997. július 24-én hirdették ki [MK. 67/1. sz.] és 1998. január 1-én lépett hatályba: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény [lásd közlönyállapotát itt], rövidítése Étv.

 

Cikksorozatunkban az építési törvény előkészítésében részt vett szerzők segítségével minden héten egy cikkben bemutatjuk az Étv. fejlődésének (időnként visszafejlődésének) rögös útját napjainkig.

 

CIKKEINK:

scrollUp