Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Fogyasztóbarát lakáshitelek pörögnek a piacon

Tamásy Szabolcs|2017. december 13.

Egyre több bank kapja meg a piacfelügyelettől a jogot a minősített fogyasztóbarát lakáshitel értékesítésére.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az átláthatóbb és könnyebben összehasonlíthatóbb hitelektől a piaci versenyen keresztül reméli, hogy az ügyfelek jobban járnak az eddigi gyakorlathoz képest.

 

Az engedélyt a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek termékkínálatba való beemelésére az MNB adja ki. Majdnem minden hazai pénzintézet jogosult már ezen hitelek értékesítésére. (MKB, K&H, ERSTE, FHB Bank, de a Takarék Csoport minden tagja is körön belül van). A széleskörű érdeklődés miatt várhatóan az összes piaci szereplő a csatlakozás mellett dönt majd.

 

Az MNB pénzügyi stabilitási tanács érdeme, hogy kidolgozta azt a minősítési keretrendszert, amely alapján a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó, kiszámítható, egymással összehasonlítható lakás-hiteltermékek jelenhettek meg a piacon. A banki képviselőkkel folytatott egyeztetések után született meg az az egységes feltételrendszer, mely biztosítja a fenti jellemzőket a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében.

 

Nézzünk néhány főbb jellemzőt, aminek meg kell felelni a kínált hiteltermékeknek:

  • a kamatfelár nem haladhatja meg a 350 bázispontot
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 150.000.- forintot
  • az előtörlesztési díj nem lehet magasabb az előtörlesztett összeg 1 százalékánál
  • ugyanakkor lakástakarék-pénztári betétből való előtörlesztés esetén: a szerződés szerint elérhető megtakarítás, valamint az állami támogatás mértékéig díjmentes
  • a hitelbírálat az értékbecslést követő 15 napon belüli határidővel elkészül

 

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel kizárólag abban az esetben választható, ha a fedezetül szolgáló ingatlanra vagyonbiztosítást kötöttek, melynek a költsége természetesen a tulajdonost terheli. Előfordulhat, hogy a hitelt kínáló pénzintézet a szerződéskötéskor feltételként ragaszkodik a vagyonbiztosítási összeg biztosítékként való átruházására a hitelfelvevő részéről a bank felé.

 

A jegybank szándéka ezekkel az új, átláthatóbb hitelekkel az volt, hogy az irreálisan magas felárakkal dolgozó hiteleket kiváltsák. Bár az elmúlt években kedvezőbb hiteleket kínáltak a pénzintézetek, ám az MNB szerint ez kizárólag a kamatcsökkentést tükrözte, nem pedig valós árverseny eredménye volt, emellett a szándékosan túlkomplikált termékek miatt a fogyasztók nem tudtak érdemben válogatni a különböző ajánlatok között. Ennek az anomáliának a kiküszöbölése hajtotta a jegybankot, amikor összerakta az egymással összehasonlítható tulajdonságokkal bíró, azonos feltételrendszer mellett működő hiteltermék-csomagot.

 

Természetesen a jövőben is várható, ahogy nő a hitelt kínálható pénzintézetek száma, úgy fog nőni a hitelhez kínált egyéb kedvezmények sora is. Akárhogy is, mi csak jól járunk.

 

 

scrollUp