logo

Kíváncsi a korabeli Parlamentre?

Nálunk megnézheti vagy letöltheti Pilisi Ney Béla: A magyar országház c. könyvét!

Az 1906-ban megjelent óriási könyv eddig elérhetetlen volt, de honlapunkon most ingyen végiglapozhatja, letöltheti, megnézheti az alaprajzát, metszetét, korabeli fotóit.

Az épület felépítéséről az Országgyűlés törvényt alkotott: az 1880. évi LVIII. tv. alapján tervpályázatot hirdettek 1881-ben egy állandó országház építésére, amire több kiváló építész jelentkezett. A nyertes, Steindl Imre terve valósult meg: egy a historizáló eklektika jegyében született barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, ami részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. A magyar állam ezeréves fennállásának alkalmából, annak millenniumi esztendejében, 1896. június 8-án tartották az új, még épülő parlamenti épületben az Országgyűlés első ülését.

A magyar királyi kormány megbízásából az épületről könyv jelent meg, amit Steinbausz László, Heidrich László, Bayer Béla, Lázár Imre, és Santhó István közreműködésével Pilisi Neÿ Béla írt és szerkesztett.

Pilisi Ney Béla építész, esztéta, művészettörténész, író, publicista; a Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönye, valamint az Építő Ipar szerkesztője; kereskedelmi miniszteri tanácsos, az Országház műszaki ellenőri hivatalának vezetője volt. Az Országház 1885–1904 közötti építéséről illusztrációkkal ellátott, részletes leírást készített, ami hatalmas méretű díszkötésű könyv formájában valószínűleg 1906-ban jelent meg három nyelven (magyar– német–francia). A kötet néhány példányáról tudunk, ami azonban a nagyközönség számára nem elérhető. Ennek a nem mindennapi könyvnek mint közkincsnek szkennelt, digitális kiadását tesszük bárki számára hozzáférhetővé honlapunkon. A digitális kiadás az NKA támogatásával valósulhatott meg.

 

www.terc.hu/oldal/a-magyar-orszaghaz

 

 

scrollUp