Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Lejárt a nyitott irodák ideje?

Magyar Mária|2017. december 13.

Mára már beigazolódott, hogy az open office felállás, amikor elszeparált irodák helyett minden munkavállaló egy légterben kap helyet, nemcsak azért veszélyes, mert nagy a zaj, gyakoribbak a megbetegedések, de ez a munkakörnyezet az agyunkra sincs jó hatással. A privát szféra hiánya, a folyamatos megszakítások a munkában ugyanis negatívan befolyásolják a produktivitást, zaklatottá, motiválatlanná teszik az érintett dolgozókat.

 

Az utóbbi években számos vállalat – legfőbbként a külföldi tulajdonúak, hisz az Egyesült Államokban például az irodák hetven százaléka ilyen kialakítású - részesítette előnyben a nyitott irodák rendszerét a tradicionális, ajtókkal rendelkező irodák helyett. Hazánkban is egyre jellemzőbb ez az irodaforma, különösen a több száz vagy ezer főt foglalkoztató multinacionális cégek esetében.

 

Az open office berendezkedés mellett elsősorban a költséghatékonyság szól, valamint átláthatósága miatt ellenőrizhetőbb.

Azonban az elmélyült munka helyett a legtöbbször alkalmat ad a munkatársakkal történő fecsegésre, a nagyszerű gondolatok helyett a munkatársak karácsonyi ajándékötletei, vagy otthoni problémáik kerülnek terítékre. Az emberek többet beszélnek, de nem a munkával kapcsolatos dolgokról. Ez javíthatja a mukakörnyezetben a kommunikációt és a kollegalitást, de a teljesítményre nincs jó kihatással.

 

A kutatások kimutatták, hogy az egy légterű irodákban a munkavállalók tizenöt százalékkal rosszabb teljesítménnyel dolgoznak és folyamatosak a koncentrációs problémák. A legtöbb dolgozó számára a zaj a legzavaróbb, mely amellett, hogy eltereli a figyelmünket a munkáról, zavarja a koncentrációt is. Nem vagyunk képesek a figyelemelterelő hatásokra akár húsz percre is kieshetünk a koncentrált munkavégzésből. Ezért egyre több cég fedezi fel ismét a négy fallal és zárható ajtóval rendelkező privát munkatér fontosságát, mert a hatékony munkavégzéshez szükséges fókuszálás és elmélyülés ilyen környezetben valósulhat meg leginkább.

 

Bizonyos nyitott irodák a memóriánk működésére is negatív hatással vannak! Ezek közül az ún. „hotdesking” irodák a legrosszabbak, ahol a munkavállalóknak nincs fix ülőhelye: mindenki oda ül le munkaeszközével, ahol éppen szabad helyet talál. Vizsgálatok kimutatták, hogy több információt vagyunk képesek feldolgozni, ha mindig ugyanazon a helyen ülünk. Talán nem tűnik fel a munkanapjaink során, de néha elveszítünk bizonyos gondolatokat, legyen szó egy ötletről, amit meg akartunk osztani valakivel, vagy egy apró színmódosításról egy brossúrán. A megszokott helyen való munkavégzés segít ezeknek a gondolatoknak a felidézésében.

 

Egyértelmű tehát, hogy a nyitott irodák nem hatékonyak, mert bár nyüzsgő helyen is lehet dolgozni, de egyáltalán nem olyan hatásfokkal, és a lelki kimerültség, kiégés is könnyebben előfordulhat ilyen körülmények között. Éppen ezért sok vállalat kísérlezetik már úgynevezett „csendes szobákkal” és zárt terekkel, ahol a dolgozók nyugodtan ötletelhetnek, kizárva a zavaró tényezőket.

Ez a kialakítás eredményesen támogatja a munkatársak együttműködését, amely akár egymástól függelten irodák esetén is megoldható: szükséges hozzá, hogy a kollégák ismerjék egymást, megfelelő legyen köztük a kommunikáció, és felépüljenek a szükséges munkakapcsolatok. Ebben például közös ebédek, néhány szabadidős program, de akár szervezett megbeszélések is sokat segíthetnek.

 

Forrás A Profession.hu Instagram oldala és a A Profession.hu Google+ oldala

scrollUp