Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Meghaladta az 50 ezret a CSOK - igénylések száma

Magyar Mária|2017. augusztus 04.

2017 első felében folytatódott a lakáspiac felívelése, az első hat hónapban 5004 lakás épült az országban, 46 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiadott építési engedélyek évek óta tartó emelkedése már az elkészült lakások számában is tükröződik, idén számuk a várakozások szerint eléri a 20 ezret, 2018-ban pedig a 30 ezret. A lakásépítések dinamikus felfutásához számottevően hozzájárultak a kormány intézkedései, így az otthonteremtési program bővítése, a lakás - ÁFA 5 százalékra csökkentése, illetve az adó-visszatérítési támogatás bevezetése. Idén 211 milliárd, jövőre 226 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására.

 

Mindezek következtében meghaladta az 50 ezret a benyújtott családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylések száma a legfrissebb adatok szerint, a kért támogatási összeg pedig elérte a 136 milliárd forintot.

 

Jelenleg folyik a CSOK teljes körű felülvizsgálata annak érdekében, hogyan lehet a családpolitikai kedvezményt még inkább elérhetővé tenni?

A lakásállomány megújításához kb. évi 40 ezer lakásra lenne szükség, ami pont a kétszerese az ezévi prognózisnak. Tehát az otthonteremtési program és a lakásépítési politika további eszközeit kell felkutatni, illetve a meglévőket hatékonyabbá tenni. Ehhez nagy valószínűséggel a jelenlegi igen irreális lakásárak csökkenésére is szükség lenne.

 

scrollUp