Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Minimális építőipari rezsióradíj, 2017.

Wéber László|2017. június 13.

Megjelent a Magyar Közlöny 2017. évi 82. számában (2017. június 7.) a Miniszterelnökséget vezető miniszter 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelete a minimális építőipari rezsióradíj 2017. évi mértékéről; eszerint az építőipari rezsióradíj 2017. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 2.870 Ft/óra.

A minimális építőipari rezsióradíjra vonatkozó ajánlást az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság dolgozza ki minden esztendőben az arra az évre jogszabályban előírt garantált bérminimumból kiindulva; a garantált bérminimum 2017-ben 161.000 Ft/hó. Ehhez számolják hozzá a munkabéreket terhelő járulékokat, az építőipari vállalkozásokra jellemző rezsiköltségeket, figyelembe veszik az improduktív időket és az építőipari termelés sajátosságaiból fakadó veszteségidőket, valamint a jogszabályi előírások szerinti elvárt eredményt (2 %); ezeknek a komponenseknek a listáját és a hozzájuk rendelt konkrét részösszegeket is tartalmazza a már említett 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelet 1. számú melléklete.

A jogszabályban meghatározott minimális rezsióradíjnak fontos szerepe van a közbeszerzési eljárásokban, ahol az aránytalanul alacsony ár ajánlatkérői vizsgálata során kitüntetett szerepe lehet ennek az ár-összetevőnek, lásd a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 72. §–át és az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzéseinek részletes szabályairól szóló 322/2015. (X. 30.) Kormányrendelet 25. §-át.

scrollUp