Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Növekedési pályán a hazai építőipar

Tamásy Szabolcs|2017. szeptember 07.

Hosszú évek óta nem tapasztalható mértékű növekedés jellemzi a hazai építőipari ágazatot, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a szektor teljesíteni is tudja az elvállalt megrendeléseket.

 

Idestova tiz éve nem látott növekedés jellemzi az építőipart. A Statisztikai Hivatal jelentése szerint május hónapot tekintve 35 százalékkal, míg az év első öt hónapját tekintve 27 százalékkal múlta felül az ágazati termelés szintje a tavalyi év teljesítményét. A fellendülésben nagy szerepe van az otthonteremtési programnak, mely erősen élénkítette a lakáspiacot. A gazdaság is erősen támaszkodhat az építőiparra.

 

Emellett fontos kiemelni, hogy a szerződésállomány is majd a kétszerese az egy évvel korábban tapasztalható hasonló időszakhoz képest. Az uniós források magas kihasználtsága szintén segítik az építőipar növekedését, valamint nem szabad elfelejtkezni az állami beruházásokról sem.

 

A fenti tények azt prognosztizálják, hogy az ágazat érezhetően hozzá tud tenni a hazai össztermék növekedéséhez.

 

Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni a tényről, hogy komoly szakember hiánnyal küzd a szektor, ami hosszú távon magas kockázatot rejt magában. Már most látható néhány nagyobb lakásépítés csúszásán a felmerülő probléma.

 

Nem lehet szó nélkül hagyni az építőanyagok árának emelkedését sem. E két összetevő – a szakemberek béremelése, valamint az anyagárak emelkedése – jócskán megnehezíti a kisebb, vagy most induló vállalkozások fennmaradását az egyértelmű bővülés mellett is.

 

 

scrollUp