Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Szakemberképzés, de hogyan?

Magyar Mária|2017. szeptember 20.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által készített felmérés a szakemberhiányt jelölte meg a növekedés legnagyobb korlátjának.

 

A Központi Statisztikai Hivatal közzé tett adatai szerint 40-50 ezer szakképzett munkaerő hiányzik a hazai munkaerőpiacról, de ez a szám elérheti a 150-200 ezret is. Köztudott, hogy Nyugat-Európának még mindig nagy az elszívó ereje az ottani munkaerőhiány miatt és a lényegesen magasabb fizetés miatt is. Ezen kívül a szakemberhiánynak demográfiai okai is vannak, csökkent a születésszám (alacsonyabb a halálozási mutatóknál), gyorsult az elvándorlás, ugyanakkor bővül a gazdaság.

 

Az MGYOSZ szerint hazánkban jellemzően alacsony a technológiai színvonal és a munkaerő-szervezés, emiatt pedig a munkaerő igény meghatározása is túlzott. Javaslatuk szerint fontos, hogy a fiataloknak legyen jövőképük, élénkíteni kell a belföldi regionális mobilitást, az át- és továbbképzés pedig nagyobb súlyt kell kapjon az aktív munkaerőpiaci eszközök között.

Folyamatosan nő a magasabb képzettségűek iránti kereslet, de a tapasztalat szerint az OKJ-s képesítéssel rendelkezőknek mintegy 18%-a tud csak elhelyezkedni. A megoldási javaslataik között szerepel az alapfokú oktatás minőségének javítása, a szakképzés tartalmi módosítása, a pályaorientáció intézményesítése, az innováció megjelenése az intézményekben, valamint hogy a szakmai szervezetek és a munkaadói oldal fokozottan legyen jelen az intézményekben.

2018 második felében, vagy 2019-ben a közszférából felszabaduló munkaerőt átképzéssel át lehetne vezetni a versenyszférába, ehhez azonban a felnőttképzésben is előre kellene mozdulni.

 

scrollUp