Bajkó Csaba
Bajkó Csaba
Üzletágvezető
csaba.bajko@terc.hu
06 (1) 422-25-25
06 (70) 670-52-00

Colortrac SmartLF GX+ T56 szkennerek

A termék webshop-on keresztül nem vásárolható!

Főbb tulajdonságok

·         CCD technológia

·         56” (142,3 cm) szkennelési szélesség

·         600 dpi optikai felbontás

·         9600 dpi maximális felbontás

·         USB 2.0 és Gigabit Ethernet interfészek

·         Kétirányú LED soros megvilágítás

·         Bekapcsolás után azonnal üzemkész

·         SmartWorks TOUCH szoftverrel

PDF adatlap  • Részletek
  • Működési jellemzők
  • Opciók

Amikor a méret nem akadály

A Colortrac SmartLF GX+ T56 szkennerek rendkívüli, akár több mint másfél méteres szélességű dokumentumokat is képesek befogadni. Ezáltal akár fekvő A0 méretű műszaki rajzok, térképek, légi felvételek, nagyméretű színes fotók, poszterek és grafikák, színhelyes beolvasására is alkalmas. Fontos kiemelni, hogy amennyiben egy dokumentumot fekvő pozícióban helyezünk a szkenner adagolójába, úgy annak beolvasása sokkal kevesebb ideig tart, mintha álló pozícióban tennénk ugyanezt, hiszen az adagoló görgői között a dokumentum keskenyebb oldala jóval hamarabb halad át. Az új modellek a szkennelendő dokumentumokat maximálisan 9600 dpi felbontással képesek beolvasni.

 Egy szkenner többféle változatban

A Colortrac SmartLF GX+ T56 szkennerek fekvő A0 méretben (56 inch/1423 mm), három féle változatban készülnek. Az alap modell (GX+ T56m) egy monokróm változat, a középső (GX+ T56c) színes, míg a harmadik (GX+ T56e) szintén színes, csak az előző modell gyorsabb változata. Mindhárom modell képes egészen 20 mm vastagságig a szkennelendő anyagokat kezelni. Mindegyik modell képes monokróm és szürkeskálás üzemmódban egyaránt 9.00 inch/sec sebességgel szkennelni.

A SmartLF GX+ T modellek görgőinek magassága motorosan állítható, ezáltal maximálisan 20 mm vastag dokumentumok befogadására is képesek.

SmartLF GX+T 56m : 56"/ monokróm modell, 9.00 inch/sec (monokróm/szürkeskálás) sebesség 

SmartLF GX+T 56c : 56"/ színes modell, 9.00 inch/sec (monokróm/szürkeskálás), 1.50 inch/sec (színes) sebesség

SmartLF GX+T 56e : 56"/ expressz színes modell, 9.00 inch/sec (monokróm/szürkeskálás), 3.00 inch/sec (színes) sebesség

Helyszínen bővíthető

A beruházás védelme érdekében a monokróm modell (GX+ T56m) bármikor átalakítható színes modellre, míg a színes modell (GX+ T56c) a vásárlást követően szintén átalakítható későbbiekben a gyorsabb (GX+ T56e) modellre. Vásárlás során nem okoz problémát, ha egy cég a beruházási keretéből csak a monokróm változatot tudja megvenni, hiszen a cég és bevétele növekedésével a szkenner később is könnyedén átalakítható.

Korszerű kamera egységek

A Colortrac SmartLF GX+ T szkennerek valódi optikákat tartalmazó, négy csatornás (RGB+monokróm) CCD kamerákkal működnek. Ennek előnye a jóval tökéletesebb képminőség nemcsak vonalas rajzoknál, hanem renderelt látványterveknél, légi felvételeknél, színes fotóknál, vagy éppen színes térképeknél. A SmartLF GX+ T56 szkennerekben nyolc darab, egyenként 10.800 pixeles CCD kamera egység (DCU: Digital Camera Unit) gondoskodik a tökéletes képminőségről. Mindegyik kamera a monokróm adatokat 16 biten, míg a színes adatokat pedig 48 bit színmélységgel olvassa be.

Azonnal üzemkész

A Colortrac SmartLF GX+ T56 szkennerek fénycső helyett új generációs instant fehér LED fényforrásokat használnak. Ennek előnye az alacsonyabb fogyasztás mellett az, hogy a szkenner bekapcsolás után azonnal üzemkész, nem kell bemelegedésre várni. Az új generációs instant fehér LED fényforrások élettartama is jóval hosszabb, mint a fénycsöveké. Az árnyékmentes megvilágítás érdekében a szkennerben áthaladó dokumentumok két irányból kerülnek megvilágításra.

Szkennelés akár hálózatra is

Az új generációs SmartLF GX+ T56 szkennerek az USB 2.0 interfész mellett Gigabit Ethernet interfésszel is rendelkeznek, ezáltal akár korlátlan kábelhosszúsággal is használhatók. A Gigabit Ethernet használatához működő 1000Base-T kapcsolat (1000 Mbits/sec), vagy alacsonyabb sebességű hálózat (100Base-T) esetén Gigabit switch használata szükséges.

IAT technológia kizárólag a Colortrac szkennerekkel

Mint az ismeretes, a nagyformátumú szkennerek egyik tipikus felhasználási területe a régi, besárgult, néhol szabad szemmel is alig olvasható műszaki rajzok és más technikai dokumentumok (térképek, elektromos kapcsolási rajzok, stb.) archiválása. Majd minden nagyformátumú szkennerrel van lehetőség arra, hogy az ilyen rajzok nehezen olvasható részeit valamilyen képjavító (általában threshold) algoritmussal beolvassuk, azonban ennek a megvalósítása már korántsem egyforma.

A Colortrac szkennerekkel lehetőség van monokróm üzemmódban 2D IAT (Intelligent Adaptive Thresholding) képfeldolgozásra, mely alapvetően különbözik minden más, nagyformátumú szkennerben használatos technikától. A legtöbb nagyformátumú szkennernél, ha egy műszaki rajz nehezen olvasható részeit akarjuk beolvasni, akkor a szkenner egy egyszerűbb threshold analízissel megpróbálja a rajz kérdéses részét analizálni, melyet úgy tesz, hogy a rajzot előre hátra mozgatva a szkennerben az általunk kijelölt részt többször, többféle küszöbszinttel beolvassa, majd amikor megtalálta a legjobb eredményt, akkor a végleges beállítással újból beolvassa az egész rajzot. A Colortrac szkennerek az opcionális SmartWorks PRO szoftver segítségével, ezzel szemben monokróm üzemmódban is az egész rajzot 16 biten, natív szürkeskálás módban olvassák be, majd ha a küszöbszinten változtatni kell, akkor ezt a rajz újra szkennelése nélkül tudjuk bármikor megtenni egészen addig, amíg a beszkennelt kép fizikailag is tárolásra, mentésre nem kerül. A natív szürkeskálás képből bármilyen küszöbszint kinyerhető, így a monokróm kimenet olyan lesz, amilyet szeretnénk, azaz egy beolvasással a legjobb. Az újra szkennelés szükségtelenné tétele számos előnnyel jár, hiszen nem kell várni rá, hogy a szkenner a rajzot előre-hátra mozgatva többször beolvassa, amíg kitalálja a legoptimálisabb beállítást, hanem a szkenner által beolvasott natív képből minden változtatást valós időben tudunk elvégezni. Ezzel a technikával nemcsak rengeteg időt nyerünk, hanem a berendezésünk élettartama is jelentősen megnő, hiszen nem kell a rajzot feleslegesen mozgatni a szkennerben, azaz nincs felesleges kopás sem. (A Colortrac SmartWorks PRO egy hardverkulcsos védelemmel ellátott opcionális szoftver a SmartLF szkennerekhez, aminek van szkennelő – SmartWorks PRO-SCAN és másoló SmartWorks PRO-COPY változata.)

Korszerű adagoló, stabil médiakezelés (Active Paper Transport)

A legtöbb nagyformátumú szkennerben rugós alkatrészek szorítják a szkennelés során a dokumentumot a kamerák fókuszában lévő üveglaphoz. Amennyiben ezek a rugók nem elég erősek, úgy a gyűrött, vagy hajtogatott dokumentumok gyenge minőségben lesznek beolvasva, ha viszont túl erősre vannak állítva, akkor a vékony, esetleg törékeny dokumentumok (újságpapírok, leporellók, stb) meg is sérülhetnek a beolvasás során. Az öszkerékmeghajtásos autókhoz hasonlóan a Colortrac SmartLF GX+ T szkennerekben is minden görgő hajtva van (2+4 All-Wheel-Drive), így a papírleszorító görgő is. Az új fejlesztésű APT (Active Paper Transport) adagolóban fix papírleszorító lemez helyett egy a szkenner teljes szélességében forgó, a médiát az üveglaphoz szorító puha görgő található, mely megbízható adagolást biztosít a feldolgozni kívánt média jellegétől, vastagságától függetlenül. A dokumentumok  detektálása rendkívül megbízható optikai szenzorokkal történik, így a mechanikus elemek számának csökkentésével a szkenner megbízhatósága is nagyobb lett. A szkenner tetejének felnyitásával a görgők és az üveglap is könnyedén hozzáférhetők, így ezek tisztítása könnyedén megoldható.

Színes szkenner monokróm árban

A Colortrac SmartLF GX+ T56 sorozat megalkotásakor a cél egyértelműen az volt, hogy egy olyan mindenki által elérhető nagyformátumú szkennert hozzanak létre, melyben az alacsonyabb ár nem megy a technikai tartalom és a minőség rovására. A SmartLF GX+ T szkennerek USB 2.0, vagy Gigabit Ethernet interfészen keresztül csatlakoznak az őket vezérlő számítógéphez, mely interfészek elegendő adatátviteli sebességet biztosítanak. A szkennerek árának csökkentéséhez járul hozzá az is, hogy a szkennert lehet asztalra helyezve, állvány nélkül is használni. Természetesen szükség esetén az állvány, mint opcionális kiegészítő, bármikor rendelhető hozzá. A szkennerhez alapáron érkezik egy SmartWorks EZ Touch multi funkciós szoftver, mellyel a különböző üzemmódok beállításán kívül (felbontás, méret, stb.) minden alap funkciót (szkennelés fájlba, szkennelés nyomtatóra, e-mailben küldés) meg tudunk oldani. A SmartWorks TOUCH szoftver segítségével a különböző szkennelési módok (úgymint fájlba szkennelés, másolás a PC-re installált nyomtató segítségével, e-mailben küldés) a szkenner kezelőpaneljéről is közvetlen indíthatók anélkül, hogy a számítógéphez kellene mennünk. 

 A dokumentumokat védeni is kell, nemcsak beszkennelni

Köztudott dolog, hogy a nyomtatókhoz hasonlóan, a szkennereknél is a felbontás és a sebesség fordított arányosságban áll egymással, azaz ahogy nő a felbontás, úgy csökken a sebesség. Számos olyan eset fordulhat elő, azonban amikor a szkennelendő dokumentum állaga rendkívül kényes (nagyon vékony, töredezett, be van szakadozva, stb.), így ezek kezelése is rendkívüli körültekintést igényel. Egy olyan berendezéssel ahol a szkenner nagy sebességgel berántja a szkennelendő anyagot, ez végzetes lehet a dokumentum élettartama szempontjából. Ezen problémán segítve a SmartLF szkennerekkel a szkennelési sebességet a szoftverből folyamatosan szabályozni tudjuk az egészen lassútól az egészen gyorsig. Így nem fordulhat elő hogy amennyiben a szkenner a beállított paraméterek alapján egyébként 9"/sec sebességgel akarná elkezdeni a szkennelést, a dokumentumot ebből adódóan fizikailag károsítaná. 

Színkalibráció

Míg a legtöbb színes szkenner 36 bites digitális adatfeldolgozással analizálja a dokumentumokat, addig a SmartLF GX+ T56 szkennerek a négy csatornás (quadri-linear) CCD kameráknak köszönhetően 48 biten olvassák be a dokumentumokon található információkat, majd ezután a színes adatokat kalibrálás és korlátozás nélkül továbbküldik a feldolgozó szoftvernek.

SmartWorks PRO a professzionális felhasználók számára

A Colortrac SmartLF GX+ T56 szkennerekhez alapáron érkező SmartWorks TOUCH szoftver mellett lehetőség van több funkciót biztosító szoftverek használatára is. Így az opcionális SmartWorks PRO lehetővé tesz a különböző szkennelési módok, felbontások, méretek, fájltípusok kiválasztása mellett számos további funkciót. Ilyenek a sorozat szkennelés, a fájltípusok közötti konverzió, a szkennelési sebesség manuális szabályozása a szoftverből, vagy egy beszkennelt színes térképen a színek számának megszámolását, melyeket külön profilként elmenthetünk, stb. Megtehetjük például, hogy egy térképet a keletkező fájlméretek csökkentése végett 8 bites színmélységgel szkennelünk be, de nem az operációs rendszer által kínált 256 színnel olvassuk be, hanem a térképen előzőleg detektált és azon található 256 legjellemzőbb színnel. Ezáltal a fájlméretünk pont ugyanakkora lesz mintha normál 256 színű üzemmódban szkenneltük volna be az adott képet, azonban az eredmény mégis annál sokkal jobb lesz, jobban fog az eredeti képre hasonlítani, hiszen a térképen lévő színek lettek felhasználva. 

A kép módosításához nem kell újraszkennelni

A Colortrac SmartWorks PRO – SCAN a SmartLF szkennerekhez egy olyan opcionális szkennelő szoftver, mellyel a szkennelés után bármelyik beszkennelt oldalt megváltoztathatjuk, tükrözhetjük, elforgathatjuk, kiegyenesíthetjük, stb. egészen addig, amíg az adott oldalt manuálisan el nem mentjük. Ennek óriási előnye többek között az, hogy amennyiben egy beszkennelt oldal a szkennelés után szövegfelismerés, vektorizálás vagy bármilyen más szempontból nem megfelelő, akkor nem szükséges az adott oldalt fizikailag újraszkennelni, hanem a küszöbszinttől ( Interactive Adaptive Threshold ) kezdve a zajpötty eltávolításon át számos más képmanipulációt végezhetünk el rajta anélkül, hogy az oldalt újra kellene szkennelnünk.

Megbízhatóság mindenek felett

A Colortrac szkennerek jól ismertek világszerte, elismertségüket a készülékek megbízhatóságának és technikai tulajdonságainak köszönhetik. Jelenleg ma Magyarországon az eladott és üzemelő nagyformátumú szkennerek között a Colortrac márkájú szkennerek domináns szerepet töltenek be (talán nem véletlen: ennyien nem tévedhetnek).  Megtalálható az előző (és azt megelőző) generációjú CX, GX és GX Plus szkennerektől kezdve a negyedik generációs típusokon át napjaink aktuális modelljéig számos Colortrac nagyformátumú szkenner, melyeket a visszajelzések alapján a felhasználók megelégedettséggel használnak nap, mint nap. 

 

SmartLF GX+ T

GX+ T56m

GX+ T56c

GX+ T56e

 

Monokróm/szürkeskálás

Színes

Expressz színes

Upgrade lehetőség

GX+T56m > GX+T56c

GX+T56m > GX+T56e

GX+T56c > GX+T56e

nincs

Optikai felbontás

600 dpi

600 dpi

600 dpi

Maximális felbontás

9600 dpi

9600 dpi

9600 dpi

Max szkennelési szélesség

56” (1423 mm)

56” (1423 mm)

56” (1423 mm)

Max média szélesség

61,8” (1570 mm)

61,8” (1570 mm)

61,8” (1570 mm)

Max média vastagság

20 mm

20 mm

20 mm

Megvilágítás

Dual 2D LED sorokkal

Dual 2D LED sorokkal

Dual 2D LED sorokkal

Szkennelési pontosság

+/- 0.1% +/-1 pixel

+/- 0.1% +/-1 pixel

+/- 0.1% +/-1 pixel

Képalkotó technológia

8 db CCD kamera

8 db CCD kamera

8 db CCD kamera

Beolvasási színmélység

16 bit

48 bit / 16 bit

48 bit / 16 bit

Kimeneti színmélység

1 bit fekete-fehér,

8 bit szürkeskálás

1 bit fekete-fehér, 

8 bit szürkeskálás,

24 bit színes

1 bit fekete-fehér,

8 bit szürkeskálás,

24 bit színes

Beolvasási sebesség

(8 bit szürkeskálás, 200 dpi)

9.00 inch / sec

9.00 inch / sec

9.00 inch / sec

Beolvasási sebesség

(24 bit színes, 200 dpi)

--

1.50 inch / sec

3.00 inch / sec

Interfész

USB 2.0

Gigabit Ethernet

USB 2.0

Gigabit Ethernet

USB 2.0

Gigabit Ethernet

Szoftverek alapárban

SmartWorks TOUCH

SmartWorks TOUCH

SmartWorks TOUCH

Szoftverek opcionálisan

SmartWorks PRO

SmartWorks PRO

SmartWorks PRO

Szkenner méretek

(szélesség/magasság/mélység)

1840 x 180 x 370 mm

1840x 180x 370mm

1840x 180x 370mm

Tömeg

57 kg

57 kg

57 kg

Tápfeszültség

100-240V 50Hz

100-240V 50 Hz

100-240V 50 Hz

Fogyasztás (Üzemi/Alvó)

72W / 5,7W

72W / 5,7W

72W / 5,7W

Környezeti hőmérséklet

10 – 35 Celsius

10 – 35 Celsius

10 – 35 Celsius

Relatív páratartalom

35-80% nem lecsapódó

35-80% nem lecsapódó

35-80% nem lecsapódó

A Colortrac szkennerekhez számos opcionális kiegészítőt rendelhetünk. A SmartWorks PRO - SCAN professzionális szkennelő alkalmazás mellett a nagyformátumú színes másolást szolgáltató cégeknek a SmartWorks PRO - COPY programcsomagot ajánljuk.

A Colortrac SmartLF GX+ T56 szkennerekhez külön állványt és állvány kiegészítőket is rendelhetünk. A szkenner állvány a szkenner alatt a megfelelő szellőzést is biztosítja, valamint a görgős állványon a szkenner bármikor könnyen mozgatható az irodában.

Az állvány kiegészítők között választhatunk rajzgyűjtő kosarat, mely a szkennerből kijövő dokumentumokat gyűjti és védi egyben, számítógép állványt mely a szkenneren kívül a nagyformátumú nyomtatót is vezérlő számítógépet, monitort és billentyűzetet tartja.

 

scrollUp