Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Építésügyi jog

Dr. Kapuváry Magdolna
Létrehozva: 2015-11-24 / módosítva: 2018-01-22

Az Építésügyi Tudás Műhely honlapon található valamennyi anyaga, témaköre szakmai tartalmú. Aki végzettsége, munkája, érdeklődési területe szerint érintett, annak ismerősen szólnak a kereshető és kezelhető struktúrába rendezett írások. Ennek a résznek, az építésügyi jognak a következő oldalakon összerakott tartalma tulajdonképpen ugyanerről szól az állam által jogszabályban megerősített szabályozási akarat formájában. Megismerhető belőle az építésügy jól felépített jogi, jogszabályi rendszere, amely a hazai, nemzeti jog jogszabályi hierarchiája szerint részletezi az építési joganyagot valamint az Európai Unió szabályozásából a területre vonatkozó jogszabályokat.

 

Az építésügyi szabályozás célját legátfogóbban a legfontosabb szakmai jogszabály, az egyszerűen ”építési törvénynek” nevezett törvény címe fejezi ki: az épített környezet alakítása és védelme.

Az építésügyi jog ma a közigazgatási jog részterülete is, azonban ez csak a közhatalmi jellegű tevékenységek szabályozását jelenti. Ennek keretében az építésügy igazgatási tevékenység is, amely az építés ügyeit fogja át.

 

Az építésügyi jog a további oldalakon a hatályos tematikus joganyagot tartalmazza.

scrollUp