Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Értékvédelem

Létrehozva: 2015-11-23

Az érték kifejezést leggyakrabban a gazdaság használja, azon belül is a pénzügyi terület, mert a leggyakoribb értelmezése az értéknek az ár. Tehát azt, hogy valaminek mi az értéke gyakran az árban fejezik ki. Az értéktelen eladhatatlan, „nincs” ára, a ritka, egyedi, különleges, speciális, ritka, stb. jegyeket hordozó „cikk” drága, nagyon nagy érték esetén eladhatatlan, forgalomképtelen.


Azt, hogy kinek mi jelenti az értéket, nagymértékben függ a személy, szervezet, a kor, a társadalom értékrendjétől. Beszélhetünk egy személy vagy egy ideológia értékrendjéről is. Egy személy értékrendje értékek azon halmaza, amelyet a személy viselkedésében, döntéseiben követ, meghatározónak tart. Ez azt jelenti, hogy a különböző szituációk értékelésekor mit tart fontosnak, mit tart pozitívnak és mit tart negatívnak, illetve, hogy mennyire tartja annak. Ezen értékek összessége dönti el, hogy az adott személy az adott szituációt, az adott dolgot milyen jónak, milyen rossznak, avagy mennyire kívánatosnak vagy kerülendőnek ítél. Így az értékrend szorosan összefügg a személy céljaival, erkölcsével, tudásával vagy ismereteivel, vagy éppen befolyásolhatóságával.

Egy személy értékrendje, a világról alkotott tudásával együtt alkalmas arra, hogy az adott személy döntéseket hozzon.


Az építészetben, építésügyben nem személyek értékrendjéről beszélünk, hanem közösségek, társadalmak, vagyis a köz értékrendjéről, arról, hogy egy adott közösség (világ, ország, város, falu, csoport, vallási közösség, stb.) a dolog meghatározó jegyei, tulajdonságai alapján, mit tart olyan értékesnek maga környezetében, amelyet valamilyen szintű védelmére érdemesnek tart.

Építészeti érték: az épített környezet minden olyan tárgyi és szellemi (építészettörténeti, építőművészeti, műszaki-tudományos) építészeti minőséggel rendelkező alkotásokban megjelenő értéke, amelyben a mindenkori társadalom - ezen belül a helyi közösségek - identitása és alkotóképessége fejeződik ki.


Mind az építmény elhelyezése, mind pedig a külső megjelenését befolyásoló kialakítása, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása során különös figyelmet kell fordítani a táj- és településkép, a beépítési vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg védelmére, az épített örökség védett értékeinek érvényesülésére.


Az építészeti értékek védelmének különböző szintjei és eszközei vannak, a következő alcímek alatt erről olvashatunk.

scrollUp