Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Lakásépítés

Soltész Ilona
Létrehozva: 2015-11-19 / módosítva: 2017-06-07

Az új lakásépítések száma alapvetően a lakáspolitikai intézkedésekkel és a demográfiai folyamatokkal mutat összefüggést, de a világpolitikai és a világgazdasági folyamatok is jól nyomon követhetők az adatokból. A lakáspolitika kialakításánál fontos szempont lehet, hogy a meglévő lakások műszaki és funkcionális szempontból mennyire felelnek meg a kor követelményeinek. Milyen mértékben szükséges, illetve lehetséges a cseréjük új lakások építésével. Lakáspolitikai intézkedésekkel lehet befolyásolni azokat a folyamatokat is, ha mennyiségi lakáshiány vagy területi egyenetlenség mutatkozik, illetve ha a munkahelyek és a rendelkezésre álló munkaerő nem a megfelelő területi eloszlásban áll rendelkezésre.

 

Forrás: Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület honlapja[1]

A hazai lakásépítés számarányát tekintve a legnagyobb volumenű a múlt század 70-es éveiben volt. 1975-ben mintegy 100 ezer lakás épült. Ez volt az iparosított lakásépítés időszaka, ekkor épültek a hazai lakótelepek többsége. A hazai lakások közel egyötöde található lakótelepen ez a szám mintegy 837 ezer lakás ezek 63,7 %-a épült 1960-80 között és 29,7 %-a 1980 és 1990 között[2]. A KSH 2016. februári adatai szerint[3]:

2015-ben 7612 új lakás épült. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 12 515 volt. 2000 db lakás szűnt meg.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 60%, a többszintes, többlakásos épületeké 33%, a lakóparkban épült lakásoké 5%;

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 101 m2.

2016. első negyedévében a lakásokra kiadott építési engedélyek száma a lakóépületek egyszerű bejelentésével együtt 4765 db volt.

Új lakóépületek építése, tervezése, engedélyeztetése, és kivitelezésének szabályai jellemzően nem térnek el más funkciójú épületekre vonatkozó előírásoktól, ezek ismertetése témakörönként az eljárásokat és a szabályokat ismertető részeknél található.

 


[1] http://www.lakasepitesert.hu/?menu=statisztikak

[2] Lakásviszonyok az ezredfordulón, KSH Budapest 2005.

[3] KSH Gyorstájékoztató 2016. február

 

scrollUp