Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Mi az egyszerű bejelentés módja, ki a címzettje?

Magyar Mária
Létrehozva: 2016-10-28 / módosítva: 2017-01-27

Az egyszerű bejelentést az építtetőnek kell megtennie.

 

De, hogy ki lehet építtető, azt jogszabály állapítja meg.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 2. § 4. pontja szerint:

„.Építtető: a hatósági engedély vagy tudomásulvétel kérelmezője, a 33/A. § szerinti építési tevékenység bejelentője, az építési beruházás megvalósításához szükséges hatósági engedélyek jogosultja, illetve az építési-bontási tevékenység megrendelője vagy folytatója.

Tehát az egyszerű bejelentés tárgyát képező építési tevékenység bejelentője is építtetőnek minősül. E szerint minden olyan szabály, kötelezettség, felelősség vonatkozik rá, mely általános esetben az építtetőre vonatkozik.

 

Mi a bejelentés módja? Kinek kell címezni a bejelentést?

Az Étv. 33/A. § (1) bekezdés a) pontja szerint:

„a) az építtető az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt tizenöt nappal - kormányrendeletben meghatározottak szerint - a nevének és lakcímének, szervezet esetén a megnevezésének és székhelyének megjelölésével, kizárólag elektronikus úton bejelenti a kormányrendeletben kijelölt szervnek

 

A bejelentés formája és módja mindenki számára egyformán kizárólag elektronikus. Nem alkalmazható a papír formátumú bejelentésnek szkennelt formában történő feltöltése, mert a készenlétbe helyezett elektronikus építési napló adatbevitele valósítja meg a bejelentés tényét.

 

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1a) bekezdése szerint az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentése az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével valósul meg, tehát az egyszerű bejelentést az Országos Építésügyi Nyilvántartás egyik elektronikus alkalmazásába, az elektronikus építési naplóba feltöltve kell megtenni. e szabályok szerint az egyszerű bejelentésnek címzettje nincs, a bejelentés a feltöltéssel valósul meg.

Összefoglalva:

Az építtetőnek az egyszerű bejelentést

  • kizárólag elektronikus úton,
  • kizárólag az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével
  • az e-építési naplóba történő feltöltéssel
  • a tervező által a kivitelezési dokumentáció feltöltésével

kell teljesítenie.

 

 

scrollUp