Mit lehet egyszerű bejelentés formájában bejelenteni?

Magyar Mária
Létrehozva: 2016-10-28 / módosítva: 2017-01-16

 

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 33/A. § (1) bekezdése szerint a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése, valamint műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület kormányrendeletben meghatározottá átalakítása és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés esetén alkalmazható – építési engedélyezés helyett - az egyszerű bejelentés.

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/ 2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint viszont egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység

  1. a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése,
  2. műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése, valamint
  3. az a) és b) pont építési munkáihoz szükséges tereprendezés, támfalépítés.

 

Tehát a kormányrendeletben az átalakítás már nem szerepel, így annak ellenére, hogy a törvény lehetővé teszi (de csak kormányrendeletben meghatározottak szerint), de a kormányrendelet nem határozza meg, átalakításra az egyszerű bejelentés – a jogszabályi ellentmondások miatt - nem alkalmazható.

Minden olyan esetben, amikor az új lakóépület vagy a bővítéssel keletkező épület mérete meghaladja a 300m2 összes hasznos alapterületet, építési engedélyt kell kérni.

 

scrollUp