Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Szabályozatlan tevékenységek

Létrehozva: 2015-11-19

Szabályozatlan és részben szabályozott tevékenységek  

 

A szabályozatlan szakmagyakorlási tevékenységek, azok a tevékenységek, amelyek ellátására nem vonatkoznak jogszabályi feltételek és nem engedély vagy bejelentéshez kötött tevékenység.

Ilyen tevékenységeket ellátók pl. az építtető, a beruházáslebonyolító, az építésügyi igazgatási szakértő, a tervellenőr, a segédmunkás, a műszaki rajzoló, vagy a felmérést végző, az építési anyagbeszállító vagy kereskedő, vagyis azok, akiknek a feladatai elvégzése semmilyen feltételhez nem kötött.

Azonban az építtető – feladataira és felelősségére tekintettel – amennyiben nem rendelkezik a feladata ellátásához megfelelő szakértelemmel, szakembert kell igénybe vennie.

 

Az építési beruházás megvalósítása során vannak olyan tevékenységek is, amely végzésének szabályai korábban szabályozottak voltak, azonban már nem, mert az általuk végzett tevékenység vagy olyan egyszerű vagy olyan összetett és változatos, hogy nem indokolt jogszabállyal bemerevíteni. Ilyen tevékenységek pl. a tervellenőr, a beruházáslebonyolító vagy az építésügyi igazgatási szakértő is. e tevékenységek végzése az építési folyamatban igen fontos és jelentős, de igénybe vételük nem kötelező, az építtető döntése az, hogy feladatai ellátásában ezeket a szakembereket segítségül igénybe veszi-e vagy sem. ezek a feladatok zömében olyan összetettek is, hogy alapvetően nem egy személy, hanem többféle képesítéssel rendelkező több személy látja el (gazdasági társaság)

 

Vannak továbbá az építési folyamat végzése során olyan tevékenységek is, amelynek végzése részben szabályozva van, a feladatellátás feltétele pedig más tevékenységhez, jogosultsághoz kapcsolódik, tehát önálló feltételrendszer szükségtelen. Ilyen például a tervezői művezetés tevékenység végzése, melyet a részletesen leszabályozott építészeti-műszaki tervezői jogosultsággal lehet folytatni. A tervező – ha erre a tervezésen túl az építtetőtől megbízást kapott – tervezői művezetést végezhet. Ennek keretében közreműködik az építészeti-műszaki terveknek megfelelő maradéktalan megvalósítás érdekében, valamint elősegíti a kivitelezés során a tervekkel kapcsolatban felmerült szakkérdések megoldását.

 

Hasonló tevékenységek az alábbiak is, amelyek a már meglévő és szabályozott tevékenységekkel kapcsolatosan határoznak meg egyéb olyan feladatokat, amelyet végezhetnek, de további új jogosultságot nem keletkeztetnek.

A területi kamara az országos kamarai szabályzatában meghatározott eljárásrend szerint szakmai címet adhat a kamarai tagsággal rendelkező kérelmezőnek. A szakmai cím nem eredményeztet újabb jogosultságot. A címet a területi kamara titkára által vezetett építésügyi szakmagyakorlók névjegyzékében (a továbbiakban: névjegyzék) fel kell tüntetni.

A vezető tervezői címhez a tervezőnek magas színvonalú tudományos-műszaki felkészültséggel és referenciákkal kell rendelkeznie. A cím megszerzésére irányuló kérelmet a területi kamara az erre vonatkozó országos kamarai szabályzat alapján bírálja el. A cím birtokosának a jogosult tervezési szakterületen legalább 10 éves kiemelkedő színvonalú tervezési tevékenységgel kell rendelkeznie. Vezető tervező címmel rendelkező személy végezheti – erre irányuló megbízás alapján – az építészeti-műszaki dokumentáció szakmai ellenőrzését (tervellenőrzés).

A tervező gyakornoki cím kérelmezéséhez a szakképzettség megszerzését követően a megszerezni kívánt jogosultsághoz a kérelmező természetes személy előminősítést kérhet a területi kamarától. A területi kamara ellenőrzi a kérelmezni kívánt jogosultsághoz tartozó szakképzettség kreditkövetelmény rendszerének teljesülését. A feltételek teljesítése esetén a kérelmező a tervező gyakornok címről igazolást kap, a címet használhatja, a tervlapokon feltüntetheti a címet, önálló tervezésre azonban nem jogosít.

A tervező műszaki ellenőri címet az a szakmagyakorló személy kérheti, aki rendelkezik építészeti-műszaki tervezői és építési műszaki ellenőri jogosultsággal.

A beruházási tanácsadói címet az az építészeti-műszaki tervezői, azzal azonos szakterületen építési műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkező kérheti, aki építési beruházások bonyolításában igazolt referenciákkal rendelkezik.

A mentori címet az a szakmagyakorló személy kérheti, aki vállalja a tervező gyakornoki címmel rendelkező személy szakmai felügyeletét, és segíti szakmai fejlődését.

A különösen gyakorlott címet az a szakmagyakorló személy kérheti, aki kiemelkedően magas színvonalú teljesítményt igazoló referenciákkal rendelkezik.

Műemlékek területén gyakorlott címet az a szakmagyakorlási jogosultsággal rendelkező építész tervező, belsőépítész tervező, építési műszaki ellenőr és energetikai tanúsító kérheti, aki a saját szakterületén műemléki védelem alatt álló építmény vonatkozásában három év gyakorlatot igazol.

scrollUp