Törvények indokolása

létrehozva: 2016-11-29 / módosítva: 2017-06-07

A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.

A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény)

Bár a jogalkotási törvény indokolási kötelezettséget ír elő a jogszabályokhoz, hivatalos és hatályos szövege nincs ezen indokolásoknak, mivel azokat nem kell a jogszabályokkal kihirdetni.

A jogszabályok közül elsősorban a törvények indokolásának ismerete azonban egyes esetekben elősegítheti könnyebb és jobb megértésüket, ezért vettük fel a Jogtár menüpontjai közé azokat.

A törvények indokolása általános és részletes indokolásra tagozódik. az általános indokolási rész alapvetően a törvényalkotó tájékoztatására szolgál a törvény céljáról és szükségességéről, másrészről viszont a végrehajtás/jogalkalmazás során fontos viszonyítási pontot jelenthet a felhasználók számára.

A törvények részletes indokolása általában kiemeli az egyes előírások lényegét, ezért a jogszabály alkalmazása során szintén segítséget nyújthat annak értelmezésében.

E szempontok figyelembevételével a következő oldalakon a jogszabály listában történt kiválasztás után elolvasható a törvények indokolása.

 

scrollUp