Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Vegyes beruházás engedélyezése

Dr. Bedő Katalin
Létrehozva: 2015-11-23 / módosítva: 2016-07-13

Már a korábbi pontoknál is előkerült, hogy nem minden esetben lehetséges az építményeknél élesen elhatárolni, hogy melyik építmény pontosan milyen típusba tartozik, és milyen szabályok vonatkoznak rá. Az életben sokszor találkozhatunk azzal, hogy egy összetett építési beruházás megvalósításához és működéséhez több különböző általános és sajátos építmény megépítése és használatbavétele szükséges, vagy akár egy építményen belül is előfordulhat több, sajátos követelmény teljesítését igénylő rendeltetés. Ha a fentiek engedélyezésére irányuló eljárások egymástól teljesen függetlenül kerülnek lefolytatásra, akkor előfordulhat az is, hogy az egyik engedély ellehetetleníti a másikat, míg végül az egész építési beruházás meghiúsulhat.

 

A fentiekre tekintettel el kell dönteni, mely hatóság rendelkezzen hatáskörrel a vegyes beruházás engedélyezésére.

 

  1. Építésügyi főhatóság:

Az építmény létesítési céljának megfelelő fő rendeltetése szerinti építésügyi hatóság jár el engedélyező hatóságként (a továbbiakban: építésügyi főhatóság) – az atomenergia alkalmazására szolgáló sajátos technológiájú építmények kivételével –,

  • ha többcélú felhasználás céljára új építmény épül és az ezen építményben létesülő önálló rendeltetési egységek engedélyezésére több – nem építésügyi főhatóságnak minősülő – építésügyi hatóság is hatáskörrel rendelkezik, vagy
  • ha a meglévő építmény többcélú felhasználása érdekében az építmény vagy annak részeként létesülő önálló rendeltetési egység építésének, kialakításának engedélyezésére több építésügyi hatóság is hatáskörrel rendelkezik.


Vagyis ez a szabály akkor alkalmazható, ha egy építményen belül valósul meg több hatóság hatáskörébe tartozó önálló rendeltetési egység.

Az építésügyi főhatóság által lefolytatott engedélyezési eljárásban szakhatóságként működnek közre

  • az építményfajtára vonatkozó építésügyi követelmények érvényre juttatásával kapcsolatos szakkérdésben – a nem építésügyi főhatóságnak minősülő építésügyi hatóságok, valamint
  • azok a hatóságok, amelyek az építésügyi hatóság eljárásában szakhatóságként jártak volna el.

Egy példával megvilágítva: ha egy híd lábában egy kávézót alakítanak ki, akkor annak engedélyezésére a híd rendeltetés miatt hatáskörrel rendelkezik a közlekedési hatóság, a kávézó rendeltetés miatt pedig az általános építésügyi hatóság. Tekintettel arra, hogy a híd létesítési célja miatt közlekedési létesítmény, ezért az engedélyező hatóság, vagyis az építésügyi főhatóság a közlekedési hatóság lesz, míg az általános építésügyi hatóság – az egyébként mindkét hatóság eljárásában részt vevő szakhatóságok mellett – maga is szakhatóságként fog eljárni.

 

  1. Az integrált eljárásra vonatkozó szabályok

Az integrált eljárásban az építési beruházás megvalósítása érdekében engedélyezési vagy hatásvizsgálati eljárást lefolytató hatóságok (a továbbiakban együtt: társhatóság) eljárásait a közreműködő hatóság koordinálja.

Az integrált eljárás típusai:

a) integrált építésügyi hatósági eljárás,

b) integrált engedélyezési eljárás,

c) integrált hatásvizsgálati eljárás.

 

a. integrált építésügyi hatósági eljárás

Az integrált építésügyi hatósági eljárás olyan építésügyi hatósági eljárásokat összefogó eljárás, ahol az egyazon építési beruházás megvalósításához több építményfajtára vonatkozó eljárásokat jogszabályban meghatározott közreműködő hatóság koordinálja.

Az integrált építésügyi hatósági eljárás típusai:

  • sajátos építményfajtákra és általános építményekre vonatkozó építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat integráló,
  • csak sajátos építményfajtákra vonatkozó építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat integráló,

eljárás.

Egyazon építési beruházás megvalósításához több építményfajtára vonatkozó integrált építésügyi hatósági eljárásban csak azonos típusú engedélyezési eljárások integrálhatók.

 

b. integrált engedélyezési eljárás,

Ha építésügyi hatósági eljáráson kívül más hatóság eljárásának lefolytatása is szükséges egyazon építési beruházás megvalósításához, akkor az építésügyi hatóság és más hatóságok engedélyezési eljárásait a közreműködő hatóság koordinálja integrált engedélyezési eljárásban.

 

c. integrált hatásvizsgálati eljárás.

Ha az építési beruházás építési engedélyezéséhez, azt megelőzően, több - nem építésügyi - hatóság eljárásának lefolytatása szükséges, a különböző hatóságok eljárásait összefogó, az építési beruházás feltételeinek előzetes tisztázására szolgáló, e rendeletben meghatározott közreműködő hatóság igénybevételével folytatható le az integrált hatásvizsgálati eljárás.

 

scrollUp