logo

BREEAM

721
Létrehozva: 2016-06-29 / módosítva: 2018-07-30

A BREEAM a Building Research Establishment Environmental Assessment Method zöldépület minősítési rendszer rövidítése. A módszert 1990-ben fejlesztette ki az Egyesült Királyságban a Building Research Establishment (BRE) korábban kormányzati, jelenleg magántulajdonú, építésügyi kutatóintézet. A módszer célja, hogy segítse a beruházókat abban, hogy a környezet védelmének szempontjait a közbeszerzésekben és más megrendelésekben jobban érvényre tudják juttatni. Számos helyi önkormányzat az új fejlesztések esetében meghatározza a BREEAM minősítés elvárt szintjét. Ezért nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban több mint 3000 tanúsítványt adtak ki. 

A minősítési rendszert eleinte új irodaépület projektek környezettudatos értékelésére, minősítésére szánták, de kifejlesztettek számos változatot oktatási épületekre, ipari épületekre, üzletekre és kereskedelmi épületekre, egészségügyi épületekre, bíróságokra és börtönökre is. Az erre alkalmazott rendszer a BREEAM New Construction. Lehetőség van a BREEAM Community rendszer alkalmazásával közép és nagy léptékű városrehabilitációs projektek, illetve új városrendezési projektek minősítésére. Infrastruktúra fejlesztésekhez és korszerűsítési projektek értékelése is van kész módszer (BREEAM Infrastructure, és a BREEAM Refurbishment and Fit out). A BREEAM In-Use rendszer alkalmas meglévő épületek értékelésére, amelyben külön kerül értékelésre az épület maga és az épület üzemeltetése.

További lehetőség a BREEAM Bespoke (kb. azt jelenti: valamire rászabott) rendszer alkalmazásával olyan épületeket lehet értékelni, amelyekre még nem dolgoztak ki értékelési keretrendszert.

A minősítés különböző kategóriák szerint történik. Az egyes kategóriákban teljesíteni kell egy minimum követelményszintet, illetve pontokat (krediteket) kell gyűjteni. Az elért eredményeket összehasonlítják az adott kategórián belül elérhető összes kredittel, és ezt %-os formában adják meg. Az egyes kategóriákat különböző súllyal veszik figyelembe a relatív környezeti hatástól függően. A végeredményt az egyes kategóriákban elért, súlyozott %-ok összege adja. Értékelési kategóriák és a hozzájuk tartozó módosító tényező:

  • Menedzsment (12 %);
  • Egészség és jóllét (15 %)
  • Energia (19 %)
  • Közlekedés (8 %)
  • Vízhasználat (6 %)
  • Építőanyagok (12,5 %)
  • Hulladékkezelés (7,5 %)
  • Területhasználat és ökológia (10 %)
  • Szennyezés (10 %)
  • Innováció (+10 %)

A súlyozási tényezők az egyes nemzeti BREEAM minősítési rendszerekben eltérőek lehetnek a nemzeti környezetvédelmi céloknak megfelelően (pl: száraz éghajlaton a vízfelhasználás fontosabb lehet).

A BREEAM minősítések a következők lehetnek:

BREEAM minősítés

%

(súlyozást követően összesített)

Outstanding               Kiemelkedő

≥ 85

Excellent                    Kiváló

≥ 70

Very good                  Nagyon jó

≥ 55

Good                          Jó

≥ 45

Pass                            Megfelelt

≥ 30

Unclassified               Nem minősített

< 30

 

A világ egyes részein a csillagokkal való minősítés jobban elfogadott, ezért kidolgozták ezt a formát is:

1 csillag = 30%; 2 csillag = 45 %; 3 csillag = 55 %; 4 csillag = 70 %; 5 csillag = 85 %.

A tanúsítvány megszerzése egy új építési projekt során több lépcsőben történik, a meglévő épületek minősítése egylépcsős. Egyes szakértők szerint négy vagy öt értékelési szakasz azonosítható:

Regisztráció során rögzítésre kerül, hogy milyen rendszer és melyik változata lesz alkalmazható a minősítési folyamatban.

Előértékelés során felvázolják a lehetőségeket és egy reális változatot az elérhető minősítés megszerzésére.

Tervezési és közbeszerzési értékelési fázis: ennek során az értékelő egy tervezési és közbeszerzési jelentést készít, amelynek eredményeként egy közbenső tanúsítvány készül (Design and Procurement (Interim) Certification).

Építés, kivitelezés során a tanácsadó folyamatos tanácsadással segíti a döntéseket. Itt még van lehetőség kedvezőbb minősítés érdekében kisebb módosításokra.

Kivitelezést követően jelentés készül, amely alapján valamint az értékelő helyszíni bejárását követően meghatározott időn belül gondoskodni kell a szükséges igazolások és bizonylatok beszerzéséről és benyújtásáról. Végül kiadásra kerül a végleges, építést követő tanúsítvány (PCR (Final) Certificate).

A zöld épület építése és minősítése a beruházók számára is fontos. A Maastrichti Egyetem kutatói vizsgálták 2000 és 2009 között a londoni irodapiacon a BREEAM minősítések hatását[1]. Azt tapasztalták, hogy a BREEAM minősítésű irodaépületek értékesítésénél 21 %-kal, míg a bérbeadásnál 18 %-kal tudtak magasabb árat elérni.

Világszerte 200 ezernél több a BREEAM tanúsított projekt, közel 1 millióan regisztráltak a rendszerbe 1990 óta. A BREEAM minősítés legelterjedtebb értelemszerűen az Egyesült Királyságban, de Európában is piacvezető zöld épületminősítés. Több ország elkészítette a saját nemzeti minősítési rendszer változatát, így például Németország, Hollandia, Norvégia, Svédország, Ausztria, Spanyolország.

A BREEAM tanúsított épületekről adatokat és statisztikát a GreenBookLive adatbázisban lehet megtalálni[2].

 


[1] Demand and the Value of Green Buildings. Royal Institution of Chartered Surveyors, March 2012.

scrollUp