Egyes kiemelt szabványok

Dr. Szakács György
Létrehozva: 2016-07-18 / módosítva: 2016-07-18

Az ehhez a főcímhez tartozó címekben bizonyos szakterületek szabványainak tematikusan kigyűjtött szabványlistái találhatók meg. Tekintettel arra, hogy a szabványok szerzői jogvédelem alatt állnak, a szabványok tényleges tartalma az interneten ingyenesen nem hozzáférhető.

A szerzői jogvédelem azonban nem szűkíti a nemzeti szabványok nyilvánosságát, tartalmuk különböző feltételekkel megismerhető. Így az MSZT Szakkönyvtárának olvasótermében a magyar nemzeti szabványok (beleértve a nemzetközi és európai szabványokat), illetve bizonyos külföldi nemzeti szabványok napi belépőjeggyel helyben olvashatók, de nem másolhatók.

 

2011. márciusától az MSZT elindította az Online Szabványkönyvtárat. Ezt csak éves előfizetési díj ellenében lehet igénybe venni. Az Online Szabványkönyvtárban a szabványok szövege interneten keresztül, a képernyőn olvasható. Ez azonban nem jelent szabvány vásárlást, csak olvasásra való kölcsönzést. Így a szabványok nem kerülnek az olvasó tulajdonába, tartalmuk nem menthető és nem nyomtatható.

Ha a felhasználó a valós vagy az Online Szabványkönyvtárban megismerte a szabvány tartalmát, és úgy dönt, hogy alkalmazni akarja, akkor a szabványt ténylegesen meg kell vásárolnia.

 

A Magyar Szabványügyi Testület által elfogadott, a Szabványügyi Közlönyben közzétett szabvány: magyar nemzeti szabvány. Minden magyar nemzeti szabvány kibocsátói jele MSZ-szel kezdődő betűcsoport, amely után a kiadvány azonosító száma következik. Ezek együtt adják a szabvány azonosító jelzetét. A szabvány kibocsátási éve az azonosító jelzethez mindig kettősponttal kapcsolódik és ezek együtt jelentik a szabvány hivatkozási számát.

 

A szabvány lehet európai vagy nemzetközi szabvány megfelelője is, akkor „MSZ EN”, ill. általában MSZ ISO vagy MSZ EN ISO kibocsátói jele van (vagy MSZ IEC, illetve MSZ EN IEC). Figyelni kell arra, hogy milyen kibocsátói jelű szabványt keresünk, mert előfordulhat, hogy megegyezik a szabványok azonosító száma, de eltérő kibocsátói jel mellett egészen más tartalmú szabványokat találunk. A szabvány kibocsátói betűjele és az azonosító száma tehát mindig csak együtt értelmezhető.

 

Előfordul, hogy egy szabványt korszerűsítenek és azt az előzővel azonos azonosító számmal adnak ki, Ilyenkor a szabvány közzétételének évszáma megváltozik, ezért a szabványok egyértelműen a teljes hivatkozási számmal azonosíthatóak.

A szabványok módosításai megjelenhetnek önálló szabványkiadványként, vagy az eredeti szabványba beépítve. Az európai szabványoknál a módosítások jele általában A1, A2 stb., a tisztán nemzeti szabványoknál 1M, 2M stb.

Ha önállóan kiadott módosításról van szó, akkor a módosító szabvány hivatkozási számában a módosítás jele /-jellel kapcsolódik az eredeti szabvány hivatkozási számához. Ebben az esetben az eredeti szabványt és az önállóan megjelent módosítást (módosításokat) együttesen (egybeolvasva) kell szabványként kezelni.

 

Ha a módosítás beleépült az eredeti szabványba, akkor a komplett szabvány hivatkozási számában a módosítás jele +-jellel kapcsolódik az eredeti szabvány hivatkozási számához. Ebben az esetben értelemszerűen az egybe szerkesztett komplett szabvány alkalmazható.

Az egyes témaköröknél – ha lehetett – általában az európai szabványok, nemzetközi szabványok, tisztán hazai kidolgozású szabványok csoportosítást alkalmaztuk. Az egyes csoportokon belül a szabványokat az azonosító számok növekvő sorrendjébe raktuk.

 

Előfordulhatnak olyan szabványok, amelyek több címhez is besorolhatók. Ilyenkor a teljesebb tájékoztatás érdekében a szabványok mindegyik címnél megjelennek. Például az Eurocode szabványok önálló címet testesítenek meg, de bizonyos Eurocode szabványok a tűzvédelem, illetve a kémények címekhez is kapcsolódnak.

Bizonyos címeknél olyan nagyszámú szabvány található, hogy a listákat az építési termékekhez, illetve az építésügyhöz szorosabban vagy tágabban kapcsolódó szabványokra szűkítettük.

 

Figyelembe kell továbbá venni, hogy a listák a közzétételük idejében érvényes állapotot tükrözik, a nemzeti szabványok állománya azonban minden hónap elején – az aktuális Szabványügyi Közlöny megjelenésekor – változik.

Az előbbi körülmények miatt, konkrét műszaki feladat esetén célszerű mindig a szabványok teljes, aktualizált állományában további kereséseket végezni.

 

scrollUp