Építésgazdaság

Létrehozva: 2015-11-24 / módosítva: 2018-07-30

Miért kell az építésgazdaságról beszélni? 

 

Az építésgazdaság nemzetgazdaságban betöltött szerepe jelentős mind a bruttó nemzeti össztermék (GDP) előállításában, mind pedig a foglalkoztatás szempontjából, teljesítménye döntően befolyásolja az ország fenntartható gazdaságát, továbbá jelentős hatással van az ország lakosságának egészségi állapotára, hazánk turisztikai vonzerejére és környezetünkre is.

 

Az építésgazdaság a bruttó nemzeti össztermék mintegy 15-20 %-át állítja elő. Az építésgazdaságban közvetlenül foglalkoztatottak száma közel 1 millió fő. Az építésgazdaság foglalkoztatja becslések szerint a munkavállalók kb. 15 – 20 %-át, akiknek több mint a fele az építőiparban dolgozik.

Az építésgazdaság szereplői a terület sajátos helyzeténél fogva döntően hazai tulajdonú, kkv szektorba tartozó vállalkozások.

Az építésgazdaság által létrehozott épített környezet a nemzeti vagyon jentős részét adja. Az állami vagyon 70%-a, az önkormányzatinak pedig 90%-a építményekben testesül meg.

 

Az építésgazdaság határozza meg az ingatlanfejlesztést, az ingatlanpiacot és a lakáspiacot is. Továbbá befolyással bír az oktatásra, képzésre, szakképzésre, szakmunkásképzésre és ezen keresztül a foglalkoztatottságra is, továbbá erősen befolyásolja a lakosság építési kedvét is, hisz pl. az energetikai felújítások támogatásával nem csak energetikai célú felújítások, átalakítások és bővítések indultak be, hanem kapcsolódó korszerűsítési tevékenységek is.

 

Az építésgazdaság mozgásban tartja – vagy éppen válság idején „befagyasztja” - az építési folyamatokat, mindezért az építésügyi területek alakítása szempontjából is a legdeterminálóbb erőként működik.

scrollUp