Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

EU-s rendeletek

Dr. Kapuváry Magdolna
Létrehozva: 2015-11-24 / módosítva: 2018-01-04

Az uniós előírások szerint „A rendeletet általánosan kell alkalmazni. A rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban” (EK szerződés)

 

A rendelet a legerősebb közösségi jogszabály, amely a tagállamok jogalkotó szervének közreműködése nélkül, automatikusan a nemzeti jogrendszer részévé válik.

Rendeletalkotók lehetnek:

  • a Tanács,
  • a Bizottság és
  • az Európai Parlament a Tanáccsal együttműködve.

A Bizottság a Tanács által átruházott hatáskörben alkothat végrehatási rendeleteket. (EK szerződés)

 

A Közösségi Szerződés többnyire meghatározza, hogy milyen kérdésben milyen típusú jogszabály-alkotás szükséges, de vannak esetek, amikor a választást a jogalkotóra bízza.

Az építésügyet érintő rendeletek jogalkotók szerint csoportosított listája alapján kiválasztható az olvasni kívánt rendelet és egy kattintás után feljön a teljes szöveg.

scrollUp