Fogalomtár

Létrehozva: 2015-11-23

A Fogalomtár célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze és egybefoglalja az építésügy és a hozzá kapcsolódó szakterületek jogszabályokban megtalálható fogalmait. A gyűjtemény elsősorban a Tudástár Jogtár menüjében megtalálható jogszabályokra építve magyarázza a fogalmakat. Főleg azoknak a fogalmaknak tárhelye, amelyek a törvényekben és kormányrendeletekben szerepelnek, illetve amelyek az önkormányzatok építési tárgyú rendeleteiben találhatók. A Tudástár szakmai jellegét figyelembe véve bekerült néhány egyetemi jegyzetbeli és lexikonokban megjelenő fogalom is.

A Fogalomtár betűk szerint csoportosított 1. menüpontja közel 2000 fogalom rövid magyarázatát tartalmazza. Az ábécé sorrendben található építésügyi fogalmak mindegyike után zárójelben megtalálható a jogszabályi, ill. egyéb forrás megjelölése.

Az ábécé sorrendű csoportosításon kívül három tematikus válogatás is készült, amely a nagyobb figyelemmel kísért témák szerint: a közbeszerzés, a lakás és a környezetvédelem témakörében gyűjtötte össze ezek jogszabályi fogalmait.

Az egyes fogalmak a betűkre való kattintás után kereshetők ki a további ábécé sorrendből.

A tematikus fogalomtárak szintén kattintás után hozzák elő a fogalom listát, amely görgetéssel tovább kereshető vagy böngészhető.

A Fogalomtárral is segítséget szeretnénk adni ahhoz, hogy az építésügy (szakmai, laikus és jogi) szereplői egy nyelvet beszéljenek és megértsék egymást. Természetes, hogy az építési szakterület meghatároz egyfajta szókincset és ugyanez igaz a jogszabályok nyelvezetére is. Meg kell találni a kettő közt a megfelelő egyensúlyt, az ésszerű kompromisszumot, amely elősegítheti az építési jogismeret növekedését, a jogszabályok elfogadottságát illetve azok jobb hatályosulását.

A gyűjtemény a Jogtárral együtt segítséget nyújt eligazodni az építésügyben használt fogalmak közt.

scrollUp