Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Házilagos kivitelezés

Magyar Mária
Létrehozva: 2018-06-15 / módosítva: 2018-07-31

Vállalkozó kivitelező általában (mindig) kell. Ha kell vállalkozó kivitelező, akkor kell felelős műszaki vezető is szükséges, mert nélküle a vállalkozó nem tud bejelentkezni a kivitelezői nyilvántartásba (és ha enélkül végez munkát, megbüntetik). 

 

Az építési szakmunkát a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti

  • saját vagy az Általános Közigazgatási Rendtartásról szóló törvényi előírás (ÁKR) szerinti hozzátartozó részére,
  • szakirányú szakképesítés nélkül azonban csak építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben.

Építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez kötött esetben vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével lehet csak építési szakmunkát végezni.

 

Építőipari kivitelezői tevékenységet

  • aki vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult, csak saját vagy az ÁKR szerinti hozzátartozó céljára végezhet,
  • megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy egyszerű bejelentéshez nem kötött. E tevékenység végzése során mindazért felel, ami a felelős műszaki vezető felelősségi körébe tartozik.

 

vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy

építési szakmunkát

építőipari kivitelezési tevékenységet

saját vagy az ÁKR szerinti hozzátartozó részére

saját vagy az ÁKR szerinti hozzátartozó részére (e tevékenység végzése során mindazért felel, ami az építőipari vállalkozó és a felelős műszaki vezető felelősségi körébe tartozik)

építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben:

szakirányú szakképesítéssel vagy anélkül

megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet (e tevékenység végzése során mindazért felel, ami az építőipari vállalkozó és a felelős műszaki vezető felelősségi körébe tartozik)

építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez kötött esetben:

a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével

O

 

Alkalmazott fogalmak:

Építési szakmunka: szakirányú képesítéssel, jogszabály alapján végezhető építési-szerelési munka.

Építési-szerelési munka: az építési tevékenység végzésére irányuló szakági munka.

 

Építőipari kivitelezési tevékenység: az építési beruházás megvalósítása keretében végzett építési tevékenységek összessége.

 

Építési tevékenység: építmény, -rész, -együttes építése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdításához végzett építési-szerelési, bontási munka.

 

scrollUp