Kémények

Dr. Szakács György
Létrehozva: 2016-07-27 / módosítva: 2016-07-27

Bár a témakör címe a jól ismert „kémények” szó, valójában új kifejezést kell megtanulnunk: égéstermék-elvezető berendezés. A kémény ugyan része ennek a fogalomkörnek, de az égéstermék-elvezető berendezés kifejezés jóval tágabb értelmű, a kéménytől eltérő, speciális, új megoldásokat is magába foglal.

Miért van erre szükség, hiszen több száz éve ontják a füstöt a hagyományos kémények. Az ok a tüzelőanyagok és a tüzelőberendezések jelentős megváltozása, például a szilárd tüzelés helyett a gázfűtés, vagy a nyílt égésterű tüzelőberendezés helyett a zárt égésterű. A fejlődés ráadásul egyre gyorsabb, tekintettel a tüzelőberendezésekkel szemben támasztott egyre szigorúbb környezetvédelmi követelményekre. Azt lehet mondani, hogy az utóbbi évtizedekben nagyobb arányú fejlődés zajlott le ezen a szakterületen, mint az elmúlt kb. száz évben.

A hagyományos, téglából falazott kémény lassan kiszorul a gyakorlatból, és átadja a helyét az egyre többet tudó új égéstermék-elvezető rendszereknek, mert ezek kialakítása mindig szorosan összefügg a rákapcsolt tüzelőberendezés(ek) típusával és a tüzelőanyag(ok) fajtájával.

A témakörön belül olvashatunk a különböző égéstermék-elvezető típusokról, a létesítési előírásokról, a korszerű méretezésről, valamint a károsodott, régi kémények felújításáról.

 

scrollUp