Kivitelezés

Létrehozva: 2015-11-20 / módosítva: 2018-07-30

Az építés, mint mesterség egyidős az emberiséggel, mert az egyik legősibb, a létfenntartás körébe tartozó tevékenység. Az ember biológiai fenntartása, a táplálékszerzés az elsődleges, szinte ösztönös létfenntartási tevékenység, de ezt azonnal követi a védekezés: védem magamat, a családomat, a megszerzett élelmet, védekezem az éghajlat szélsőségeitől, a természeti csapások (víz, tűz, szél, vihar) ellen, a támadásoktól, a vadállatoktól. Majd később már a kényelmi és a gazdasági célok is megjelentek és ezzel együtt fejlődött az építészeti kultúra is, már nem volt mindegy, hogy mit – hová – hogyan építünk.

 
A védelemhez szükséges építmény építési tevékenység révén jött létre, melyet a kezdetekben az ember egyedül saját maga részére művelt, majd a közösség más tagjaival összefogva, de még mindig csak saját célra végeztek.


A kivitelezés építési tevékenységet jelent, amelynek végzési formája különböző lehet. Így beszélhetünk

  • saját célra végzett építőipari kivitelezési tevékenységről, vagy korábbi szokások szerint a más részére, de kalákában végzett építési tevékenységről, valamint
  • üzletszerű gazdasági tevékenységként végzett építőipari kivitelezési tevékenységről, melynek egyik továbbfejlesztett változata pl. a klaszter.
     

A „Kivitelezés” főcím alatti címekben, alcímekben mindarról olvashatnak, ami a kivitelezés körébe tartozik, legyen az tevékenység, feladat – felelősség, szerződés vagy vállalkozási díj.

 

scrollUp