Költségvetés-készítő programok

Wéber László
Létrehozva: 2016-06-20 / módosítva: 2018-07-30

Az építőipari költségvetés-készítő programrendszerek relatíve nagy múltra tekintenek vissza, hiszen a beruházók (építtetők), tervezők és a kivitelezők ezirányú munkáját alapvetően támogató szisztémák iránt mindig is nagy volt a kereslet, illetve érdeklődés. 

Az egykori norma- és egységárgyűjtemény kötetek közül a Kisüzemi Normagyűjtemény adatállományát már tartalmazta az 1980-as évek elején a Commodore 64/128 típusú számítógépekre kifejlesztett építőipari vállalkozói programrendszer. Több változatában 1992-ig volt forgalomban és a több száz felhasználója számára jelentett óriási előrelépést a hagyományos, kézi költségvetés-készítéshez képest. A számítástechnika fejlődésével lépést tartva a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. már 1990-től kezdve PC-n alkalmazható, kibővített adatállományt tartalmazó rendszert jelentetett meg. Nagy sikert hozott a Windows operációs rendszerre történt áttérés.

A tervezők, beruházók, kivitelezők munkáját nagy mértékben támogatják a TERC Kft. eltérő tudású építőipari vállalkozói programrendszerei, amelyek adattári hátterét a vállalkozás saját  normagyűjteményeinek alapadatai biztosítják. Ezen tájékoztató jellegű anyag-, idő- és gépnormák elengedhetetlen segédeszközei a tételes költségvetésnek, az önköltségszámításnak, a megalapozott ütemtervkészítés alapját jelentő erőforrás-kigyűjtéseknek. A sokak által jól ismert KING, KIVI, VIKING, TOR, CÉZÁR elnevezésű programrendszereket 2009 januárjában felváltotta az egységes szemléletű, de eltérő tudással megvásárolható TERC V.I.P. Összevont Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer GOLD, SILVER és BRONZ változata. Az egzakt kiértékelő munkát segíti a kapcsolódó, külön a GOLD és SILVER programrendszerekhez megvásárolható Összehasonlítás modul, amely különösen az építési célú közbeszerzési eljárások objektív elbírálása során használható.

2008. év sikerterméke volt az ÖNKÖLTSÉG Online Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer, amely a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében több mint kétéves fejlesztőmunkával jött létre. A cél egy olyan költségvetés-készítő programrendszer létrehozása volt, amely a felhasználók számára a lehetőségekhez képest maximálisan kihasználhatóvá teszi az internet által biztosított előnyöket, háttérbe szorítva a honlapon történő szerkesztés technikai korlátait. A programrendszer 2015. december 31-ig volt használható, mivel szélesebb tudású és könnyebben alkalmazható szoftver váltotta fel.

Az újonnan kifejlesztett TERC-ETALON Építőipari Költségvetés-kiíró Programrendszer egy speciálisan a közbeszerzési költségvetések kiírására, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium felkérésére készített ingyenes, 2010. január 1-jétől az interneten keresztül elérhető szoftver, amely nagy segítséget jelent az egységes költségvetési kiírások elkészítésében. A program térítésmentesen használható, árazatlan költségvetés-kiíró modulja a TERC Kft. /oldal/arazatlan-koltsegvetes-kiiras, valamint a Lechner Nonprofit Kft. által üzemeltetett http://www.e-epites.hu/arazatlan-koltsegvetesi-kiiro-program oldalakon bárki számára elérhető. A szoftver továbbfejlesztett és széles körű szolgáltatásait biztosító moduljai ma már szinte kiváltják a TERC Kft. hagyományos asztali gépeken futó programrendszereit.

Az építőipari költségvetés-készítő programok területén piacvezetővé vált Terc Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jellemző fejlesztéseit a következőkben foglaljuk össze.

 

TERC-ETALON Építőipari Költségvetés-készítő és kiíró Programrendszer

A TERC-ETALON online internetes programrendszer, amelyet a kiírók (közbeszerzés esetén is), a kivitelezők, a tervezők, a beruházók, az anyaggyártók és a magánszemélyek (nem szakmai felhasználók) is egyaránt használhatnak. A teljes munkafolyamatot az építőipar minden résztvevője számára az online programrendszerben le lehet kezelni az ötlettől a megvalósulásig. A program elődje az „Önköltség Programrendszer” volt, amely egy GVOP pályázat keretében 2008-ban készült el.

Az online-használat előnyei:

 • Mobilitás: használata nem kötött sem számítógéphez, sem helyhez, így bármely interneteléréssel rendelkező számítógépről hozzáférhető.
 • Platformfüggetlenség: minden ma használatos operációs rendszer alatt fut a programrendszer (Windows, LINUX, MAC stb.).
 • Költséghatékony megoldás azon felhasználóknak, akik alkalmilag vagy évente csak néhány költségvetést készítenek.
 • Internetes fizetési lehetőség bankkártyával (partnerük a CIB Bank biztonságos online felületén).
 • Valós éves vagy időszaki előfizetés (heti, havi, negyed, fél és egy évre), amely a befizetés, illetve az élesítés napjától számítódik.
 • Kedvezményes csomagárak és többlicences előfizetési lehetőségek.
 • Egyszerű használatbavétel, online fizetés, nincs telepítés és felhasználói frissítés.
 • Regisztráció után azonnal használatba vehetők a TERC-ETALON programrendszer nem fizetős szolgáltatásai.
 • A felhasználó minden esetben az aktuális Összevont Építőipari Normarendszer (ÖN) adatait használhatja munkájához.
 • Környezet- és felhasználóbarát: nincs hardverkulcs, nincs DVD, nem kell elmenni és megvásárolni, nem kell telepíteni és időközönként frissíteni a programot!
 • Folyamatos programfejlesztés és az ÖN adattár negyedévenkénti, automatikus cseréje.

A programrendszer fő jellemzője és előnye, hogy a felhasználó az általa készített kiírásokat, költségvetéseket bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező számítógépről elérheti, szerkesztheti és megoszthatja a rendszeren belül. Mindehhez csak egy regisztrált e-mail cím és egy megadott jelszó szükséges.

A külön-külön vagy csomagban előfizethető modulok segítik az egyéni igények szerinti használatot. A könnyebb, átláthatóbb és kedvezményesebb vásárlást segítik a modulokból összeválogatott csomagok, amelyek szabadon választható időintervallumokra fizethetők elő. Lehetőség van továbbá többlicences előfizetések vásárlására is, amely több felhasználó egyidejű hozzáférését biztosítja az előfizetett szolgáltatásokhoz.

Legfontosabb tulajdonságai

A felhasználó által készített munkák felhő alapú tárolása teszi lehetővé azok egyszerű és kötöttség nélküli elérését. A programrendszerben folyamatosan fejlesztett modulok és a teljes ÖN adattár segítségével komplett költségvetések készíthetők, exportálhatók és nyomtathatók PDF, sőt akár továbbszerkeszthető XLS állományként. Mindez különböző paraméterek beállításával akár árazatlan formában is kinyerhető. A rendszeren belüli küldés-fogadás mellett természetesen a TERC V.I.P. programokkal is biztosított az átjárhatóság.

A kezelő- és szerkesztőfelületek átlátható és letisztult szerkezete mellett számos funkció segíti a költségvetések gyors elkészítését. Az ÖN tételek felvétele akár képes kiválasztás segítségével is megoldható, remekül használható a szöveges és a szám szerinti keresés, a korlátlan (akár több) saját adattár, valamint a más költségvetésből való átemelés is elérhető. A tételekhez rendelhető mennyiségi számítások megadása lehetővé teszi a munkák elkészülte utáni teljes értékű felmérési napló elkészítését és PDF-állományként való letöltését. A költségvetés tételei csoportosan, egyszerűen módosíthatók, %-os eltérítés, egyedi rezsióradíj-megadás, árazás, aktualizálás könnyen végrehajtható.

Teljes körű programtámogatás

A www.terc.hu honlapon elérhetők a programrendszer felhasználói kézikönyvei. Meghatározott feltételek mellett a napi nyolcórás telefonos segítségnyújtás az ügyfélszolgálatos kollégáknál folyamatosan igénybe vehető. A nyílt napokon (minden hónap első keddjén) akár irodaházukban is lehetőség van személyes konzultációra.

A programrendszer használatának elsajátítására a TERC irodaházban oktatásokat folyamatosan szerveznek.

 

TERC V.I.P. Összevont Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer BRONZ változata

A magyar építőipar egyik legegyszerűbben használható, legolcsóbb és legelterjedtebb programja. A TERC V.I.P. BRONZ költségvetések készítésére (kiírására), ajánlatkészítésre használható, egységárakból dolgozó program. A szoftver felhasználói az építőipar teljes egészét lefedik, de egységárszintű adatfeltöltése miatt tényleges segítséget főleg a tervezőknek és a kisebb vállalkozásoknak nyújt.

A programrendszerük tartalmazza a teljes ÖN adattárat, amelynek elérésével a költségvetések tételei egyszerűen kidolgozhatók. Akár 100 tételes saját adattár is létrehozható, minden tétel szövege szabadon szerkeszthető és a tételek körülményjelzőkkel („K”, „M”) is elláthatók. Árazott és árazatlan költségvetések készítésére egyaránt van lehetőség, utóbbinál egységes rezsióradíj adható meg. Az adattárban való eligazodáshoz a gyorsabb munkavégzés érdekében szöveges kereső is tartozik. Munkanemek anyag- és díjköltségeinek %-os eltérítése mellett a tételeknél megtekinthetők a hozzájuk tartozó munkafolyamatok részletezése, illetve régi adattárak (árszintek) felhasználásával is lehet dolgozni. Egyedi megjelenéssel, külalakkal láthatók el a tételek, a fejléc- és záradéksablonok. Az elkészült dokumentumok közvetlenül nyomtathatóak továbbá egy PDF nyomtatómeghajtó segítségével PDF fájlba is konvertálhatók.

 

BRONZ TIME ÉS FREE

A BRONZ TIME időkorlátos programnál kötelező a félévenkénti frissítés, a megjelenésétől számított 9. hónap végén letiltja a központi ÖN tételadattár használatát. Természetesen a felhasználók a már elkészített költségvetéseit korlátlan időtartamban megtekinthetik. A BRONZ FREE időkorlát nélküli, szabadon használható és igény szerint frissíthető programrendszer. A TIME és FREE változatok tudása, szolgáltatásai megegyeznek, a FREE alapárában kell megfizetni az időkorlát feloldását.

A programok frissítése félévenként folyamatos, de a TERC V.I.P. BRONZ TIME kivételével nem kötelező. A programok frissítésén felül az ÖN adattár karbantartása is történik, sőt a tételek árai, a gyártói információk alapján negyedévente aktualizálódnak. Így egy féléves frissítés alkalmával a felhasználó két negyedév áradatait is elérheti. A szolgáltatáshoz technikai segítségnyújtás is tartozik.

 

TERC V.I.P. Összevont Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer SILVER változata

A TERC V.I.P. SILVER program a BRONZ egységárgyűjtemény-szintű adattárát ötvözi a GOLD program néhány hasznos elemével. Jó egyvelege a két programnak, felhasználása javasolt mindazon felhasználóknak, akik nem szeretik a tudáskorlátokat, viszont nincs szükségük normagyűjtemény-szintű adattárfeltöltésre.

A programrendszer legkeresettebb szolgáltatása az XLS export-import funkció. A kész költségvetések XLS kiterjesztésű állományként elmenthetők, illetve be is olvashatók, majd az adattárból egy művelettel be is árazhatók. A tételekhez munkanemenként egyedi rezsióradíjak is hozzárendelhetők. A tételekhez rögzíthető mennyiségi részletezés megkönnyíti a felmérések elkészítését, alvállalkozók megjelölésével pedig egyszerűen felbonthatók az ajánlatkérések. A költségvetés tételeinek árai elmenthetők (pl. alvállalkozói árak) és vissza is tölthetők, több költségvetés összefűzésére az input költségvetések használatával nyílik lehetőség, több tétel pedig komplex tételek létrehozásával vonható össze. Az egyes tételek normahátterei megtekinthetők (erőforrás-összetevők nem módosíthatók), viszont a költségvetésben alkalmazott anyagok árai szerkeszthetők és elérhetők az anyagok teljesítmény-nyilatkozata is. Az elkészített költségvetések tetszőleges devizanemben is exportálhatók.

A TERC V.I.P. SILVER szintén időkorlát nélküli program, amelynek az éves frissítése a Klubtagsági szolgáltatással a legkedvezőbb. Az adott évben a klubtagok a program mindennemű frissítését, karbantartását a megjelenést követően azonnal megkapják. A klubtagok az internet és az ügyfélszolgálati modul segítségével tudják az adattári frissítéseket és újdonságokat letölteni.

 

TERC V.I.P. Összevont Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer GOLD változata

A TERC V.I.P. GOLD költségvetés-készítő program képes a tervezési szinttől az utókalkulációig minden egyes munkafolyamatban hatékonyan részt venni és támogatni a felhasználók széles körű táborát. A TERC V.I.P. GOLD Magyarországon az egyetlen költségvetés-készítő program, amely az ÖN adataira alapozva teljes terjedelmében tartalmazza a tételek összetevőit, erőforrásait (anyag, szakma, gép), illetve normaértékeit (szükségletek).

A tételek erőforrásainak teljes hozzáférhetősége, szerkeszthetősége megkönnyíti a kalkulációs munkát az anyagkarbantartás modul segítségével, ahol az erőforrásokhoz az adattárban több árszint is hozzárendelhető (saját ár, százalékos ár), és természetesen egyedi elemek is korlátlanul lementhetők.

Az erőforrások árainak meghatározására számos lehetőség nyílik, így különböző árazási beállításokkal lehet gyorsan elkészíteni a költségvetéseket (legolcsóbb, legdrágább), amelyek akár gyártótól kapott egyedi árakkal is feltölthetők. Ezt az erőforrások kigyűjtése modul teszi lehetővé, ami akár egy Excel-táblába is elmenthető. A kapott árak betölthetők az adattárba, valamint az anyagrendeléseket (anyagonkénti mennyiség) és a munkák ütemezését (szakmánkénti időráfordítás) is megkönnyíti. A költségvetések tételenkénti erőforráslistája az éppen alkalmazott árakkal is elkészíthető az árelemzés segítségével. A tételekben rezsióradíj megadása helyett a munkafolyamat összes résztvevőjéhez külön óradíj is meghatározható. Igény szerint lehetőség van hálózatos hardverkulcs vásárlására is 5, 10, 25, 50, 100 példányos licencig.

A TERC V.I.P. GOLD szintén időkorlát nélküli program, amelynek az éves frissítése a Klubtagsági szolgáltatással a legkedvezőbb. Az adott évben a klubtagok a program mindennemű frissítését, karbantartását a megjelenést követően azonnal megkapják. A klubtagok az internet és az ügyfélszolgálati modul segítségével tudják az adattári frissítéseket és újdonságokat letölteni. A GOLD programnál már a második hardverkulcs vásárlása esetén is gazdaságos a klubtagság, mert a klubtagsági díj és a második kulcs ára együtt kedvezőbb, mint klubtagság nélkül. A klubtagok az eltérő százalékos kedvezményeket biztosító vásárlásuk esetén akár a klubtagsági díj többszörösét is meg tudják spórolni.

 

TERC V.I.P. Összehasonlítás modul

Költségvetések összehasonlítása és tender kiírás modulok

Az ajánlatok összehasonlítása összetett feladat, mivel már kevés tételt tartalmazó költségvetések összevetése is bonyolult és nehézkes, azok sok ponton (szöveg, ár, mennyiség, többlet vagy hiányzó tételek) eltérhetnek.

A programmodulban lehetőség van az összehasonlítások aprólékos és egyszerű elkészítésére (egyszerre maximum 49 árajánlatig) és az eredmények megjelenítésére, exportjára. Főösszesítők, munkanem-összesítők és a költségvetés tételeinek összehasonlítása; a szövegre, mennyiségi egységre, a mennyiségre, anyag és díj egységárra, valamint a tétel anyag- és díj-költségre, többlettételeire és megjegyzéseire. A kiértékelés nyomtatható vagy exportálható XLS (EXCEL) és DOC (WORD) formátumokba.

Közbeszerzési költségvetésekre specializálva

A hitelesített TERC-ETALON kiírásoknál a TERC V.I.P. programrendszer csak árazni tud, a tétel számához, szövegéhez, mennyiségéhez és egységéhez nem nyúlhat a kivitelező, új tétel nem tehető be, meglévő nem törölhető.

TERC-ETALON: Tenderkiírás, versenyeztetés és az Összehasonlítás modul

A „Költségvetések összehasonlítás”, amely a költségvetések (1 alap és 30 összehasonlítandó) főösszesítőjének, fejezet- és munkanem-összesítőjének, valamint tételeinek és többlettételeinek egyszerű, látványos és gyors kiértékelésére szolgál. Az eredmény megjelenítése a képernyőn vagy XLS export segítségével nézhető meg. Az alaphoz rendelt költségvetésekből ki lehet jelölni (tovább lehet szűkíteni) az összehasonlítandó költségvetéseket. A beállítások menüpont segítségével az összehasonlítás végeredményét lehet többféle módon nézni (tényleges adat, az alaphoz képest a különbség stb.).

A „Tenderkiírás és versenyeztetés” modul egy online, hatékony segítség a tenderek készítése és a versenyeztetés során. Összefogja a tender főbb adatait, dokumentumait, terveit, költségvetéseit. A költségvetések és értékelési szempontjainak előre történő meghatározásával korrekt módon lehet lefolytatni a tendereljárást. A tenderkiírás, versenyeztetés és az Összehasonlítás modul hatékony és könnyen kezelhető segítség a közbeszerzések korrekt és semleges lebonyolításánál.

 

scrollUp