Követelmények figyelembe vétele

Magyar Mária
Létrehozva: 2016-10-28 / módosítva: 2018-07-30

Az egyszerű bejelentés szabályozása során kezdetben egyrészt eljárási könnyítés, másrészt anyagi jogi követelmény egyszerűsítése és könnyítése volt a cél. Az építmények elhelyezésére és kialakítására vonatkozóan szinte minden szintű szabályozást megtalálhatunk a törvénytől az önkormányzati rendeletig és ezen továbbmenve még szabványszinten is. Azonban törvényi felhatalmazás alapján esetleges eltéréseket, szigorításokat, illetve részletszabályokat a települési HÉSZ megállapíthat. 

 

Az egyszerű bejelentés esetében az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) az országos hatáskörű/hatályú szabályozások alól felmentést nem ad, azonban a HÉSZ rendelkezéseinek nagy része alól korábban adott, 2017. január 1-től már szintén nem ad.

 

A fentiek értelmében az egyszerű bejelentéssel megvalósuló építési tevékenységre vonatkozó anyagi jogi követelmények (telepítési és építési) ismét teljeskörűek, megegyeznek a többi építményre vonatkozó általános követelménnyel.

scrollUp