Kuriózumok tára

Magyar Mária
Létrehozva: 2016-11-10 / módosítva: 2018-07-30

Új témakört nyitunk ezzel a címmel az Építésügyi Tudás Műhely felületén. Szándékunk, hogy az építésügyben vagy azzal kapcsolatban bárhol fellelhető érdekességekre, kuriózumokra, vagy akárcsak fikciókra, jövőben megvalósuló (vagy soha meg nem valósult) különleges tervekre, egyedi megoldásokra, kutatásokra és azok eredményeire, stb. felhívjuk a kedves Böngésző figyelemét. 

 

E témakört a Történeti törvényekkel kezdjük, melyek sorában a XI. századtól a XX. századig bezárólag azokat a már nem hatályos törvényeket, törvénycikkeket mutatjuk be, melyek az építésügyet befolyásolták Magyarországon. Ezeket tanulmányozva láthatjuk, hogyan fejlődött az építésmesterség, hogyan alakult ki az építésügyi igazgatás és hogy jutottunk el az építésügyi szakmák gyakorlásának szabályozási igényéhez.

 

A témakört a Mérnök és építész szakmai szerveződés történetével folytatjuk, amelyben a folyamatot a Magyar Mérnök Egyesület, illetve a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet létrejöttétől a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara létrejöttéig követjük nyomon korabeli dokumentumok alapján.

 

A témakör harmadik elemében az építéshez kapcsolódó szakmák kialakulásának történetét kutatjuk, de megtalálhatjuk majd a Kuriózumok Tárában a jövő irodájáról, hivataláról való elképzeléseket, a jövő hivatalnoka kinézetének vizionálását, illetve találmányok, technológiák bemutatását is.

Kérjük, javaslataival, ötleteivel szerkesszen velünk Ön is.

 

scrollUp