Lakás

Soltész Ilona
Létrehozva: 2015-11-19 / módosítva: 2018-07-30

Magyarországon a lakásállomány az európai országokhoz viszonyítva egyedi jellemzőket mutat. Kiemelkedően magas a családi házban levő lakások aránya. 2015-ben a  lakások száma 4 414 684 db, a lakóépületek száma mintegy 2,7 millió, ebből az 1 lakásos épületek száma közel 2,2 millió. 

A többlakásos épületek aránya Budapesten a legmagasabb, azonban a lakóépületek háromnegyede itt is családi ház. A teljes lakóépület-állomány közel fele, 1,3 millió épület a községekben van [1].

A lakások több, mint 89%-a a benne lakó magánszemély tulajdonában van. Igen kevés az állami vagy önkormányzati tulajdonú bérlakás.

Az 1-3 lakásos lakóépületek túlnyomó többsége szabadon álló, Magyarországon széles körben nem jellemzőek a sorházak és az egyéb csoportházak. Emiatt a települések nagy területen helyezkednek el. A lakások közel ötöde lakótelepen, további 17%-a hagyományos építésű társasházban található [2].

Ezek a tények megmagyaráznak néhány olyan jellemzőt, mint a lakások felújításának finanszírozási problémái vagy a munkaerő korlátozott mobilitása.

A következő alcímekben a lakásokkal kapcsolatos legfontosabb témaköröket tekintjük át, amelyek a lakásépítéssel, fenntartással, felújítással, illetve a lakások energetikai kérdéseivel foglalkoznak. A lakások bérbeadásának, értékesítésével kapcsolatban, továbbá a lakástámogatásokról a lakásgazdálkodás főcímben olvashatnak.

 


[1] Miben élünk? A 2015. évi lakásfelmérés főbb eredményei 2016. augusztus KSH

elérhető: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/miben_elunk15.pdf

[2] Az adatok a KSH adattábláiból, illetve a 2011-es népszámlálás adataiból származnak

scrollUp