LEED

Létrehozva: 2016-06-29 / módosítva: 2018-07-30

A LEED a „Leadership in Energy and Environmental Design” elnevezésű zöldépület minősítő rendszer rövidítése. Az Egyesült Államokban 1998-ban fejlesztették ki, a rendszer tulajdonosa az US Green Building Council. A rendszert folyamatosan fejlesztik, néhány évente aktualizálják, jelenleg a v4 változat érhető el. 

A rendszert egyaránt lehet használni új épületek és meglévő épületek minősítésére vagy korszerűsítési, felújítási projektek környezettudatosságának értékeléséhez (LEED for New Construction and Major Renovations, LEED-NC). Magán és közcélú (állami) épületek esetében is alkalmazható. Speciális alkalmazások és változatok használhatók a különböző rendeltetésű épületek értékeléséhez (pl.: iskolák, kereskedelmi épületek, egészségügyi épületek). De lehet külön minősíteni az épület tartószerkezetét és a külső határoló szerkezeteket (LEED for Core and Shell, LEED CS) vagy kereskedelmi egységek esetében a belső kialakítást (LEED for Commercial Interior, LEED CI). Meglévő épületek tanúsítási rendszere a LEED EB (LEED Existing Buildings).

Az értékelési szempontrendszernek megfelelően pontokat kap az épület. Az összesített pontokból alakul ki a minősítés. Mindegyik kategórián belül vannak választható és vannak kötelezően teljesítendő elemek. A következő kategóriákban folyik a projekt értékelése:

Fenntartható helyszín: az építési helyszínen a környezeti kockázatok és hatások lehetséges csökkentését célozza. Kötelező elvárás, hogy az építési tevékenység szennyező hatását csökkentsék, ugyanígy elvárás a helyi őshonos növények megőrzése, de a hősziget jelenség csökkentése, az esővízkezelés, valamint kártevők méreg nélküli távoltartása is ebbe a kategóriába tartozik.

Vízhasználat hatékonysága: A teljes épületet tekintve értékelik a belső és külső vízfelhasználást. Előnyben részesítik a vízfogyasztást csökkentő módszereket, a vízfogyasztás mérése is fontos.

Energia és légkör: Ennek a szempontnak kiemelt jelentősége van. A teljes épület energiahatékonyságát, energiaigényét és energiaellátását, valamint a megújuló energia felhasználást értékelik. Az előírt energiahatékonyságnál (ASHRAE 90,1 szabványnál) legalább 10 %-kal jobb minőség az elvárt. Az energetikai jellemzők mellett nagy hangsúlyt helyeznek az épületgépészeti rendszerek beszabályozására és ellenőrzésére. Külön pont jár a már működő épület ismételt beszabályozására. Az intelligens rendszerek alkalmazása szintén pontot ér.

Anyagok és erőforrások: A beépített energia minimalizálására, a teljes életciklus elemzés alapján a környezetre a legkisebb hatással bíró építőanyagok használatát és a hulladékok csökkentését értékelik. Ennek keretében a hulladékok mennyiségének csökkentését, a szelektív gyűjtést, a felhasználható anyagok, szerkezetek, berendezések újrafelhasználásának lehetőségét is értékelik. A tervezés kellő rugalmassága is hozzájárulhat az épület fenntarthatóságához.

Belső környezet minősége: A belső levegő tisztaságát, a kellemes hőmérsékletet, az inspiráló látványt, ideális fényviszonyokat és a zaj alacsony szintjét értékelik. Egy zöld épület kellemes belső környezete a használók egészségét védi, növeli a termelékenységet, csökkenti a hiányzást, és az épület értéke is nő. A dohányzásmentes használat, a károsanyag-mentes beépített anyagok használata, a szabályozható belső hőmérséklet, és a legtöbb térben a természetes megvilágítás és a kilátás biztosítása előnyt jelent. Ugyanígy nagyon fontos a zajok elleni védelem a megfelelő belső komfort kialakításához.

Innovatív megoldások: Ebben a kategóriában a fenntartható tervezési stratégiák innovatív elemei vagy a piacra éppen most bevezetés alatt álló termékek, megoldások kerülhetnek értékelésre. További pont jár, ha a tervező csapatban akkreditált LEED szakértő is dolgozik.

Regionális környezetvédelmi célok figyelembe vétele: Mivel sok környezetvédelmi probléma helyi jellegű, illetve regionálisan eltérő fontossággal bírnak az általános környezetvédelmi szempontok, ezért a speciális helyi, regionális problémák kezelése – mint például közegészségügyi vagy a szociális helyzetből fakadó egyedi megoldások itt értékelhetők.

Maga az értékelés három részből áll. Előzetes felülvizsgálatot folytatnak le a benyújtott dokumentáció alapján minden kategóriában (prerequisites). Ezt követően még lehet a dokumentációt továbbfejleszteni. A végleges felülvizsgálat az esetleg kiegészített dokumentumok értékeléséből áll, amelynek eredményeként a végső pontszámot közlik. A harmadik szakasz a fellebbezési szakasz, amikor a fellebbezés során benyújtott dokumentumokat értékelik.

Az elfogadott végleges pontok alapján kerül sor a minősítésre. Nem alkalmaznak súlyozást az egyes szempontok, pontok között. Egy épület összesen 100 pontot kaphat, és további 10 pont kapható az Innováció kategóriában.

A minősítés lehet:

  • tanúsított (40 pont fölött)
  • ezüst (50 pont fölött)
  • arany (60 pont fölött)
  • platina (80 pont fölött)

A LEED minősítéseket a Green Building Certification Institute (GBCI) kezeli. A minősítési rendszert bejegyzett független szakértők (LEED Accredited Professional, LEED AP) segítik, a szakértők számára nincs kötelező hivatalos tanfolyam.

A projektek tanúsítását elektronikus felületen kezelik. A LEED Online, az US GBC webes szolgáltatása, amely számos szolgáltatást nyújt a tervező csoportoknak és ezen keresztül lehet feltölteni a dokumentációkat is. Rendelkezésre állnak a benyújtáshoz mintadokumentumok és magyarázatok is. Elérhető: https://www.usgbc.org/leedonline/

A LEED minősítési rendszert az Egyesült Államokban, Ázsiában, Európában több, mint 30 országban használják. 7000-nél több tanúsított projekt van, amelyek beépített területe 140 km2. A hazai minősített épületek adatai a Magyar Környezettudatos Egyesület adatbázisában megismerhetőek[1].

scrollUp