Oktatás, képzés, szakképzés

Létrehozva: 2015-11-21 / módosítva: 2018-07-30

Néhány értékes mondás a témával kapcsolatban 

 

A tudatlanság és a közömbösség senkit sem menthet meg. A tudás sokkal inkább.

Orson Scott Card

 

Légy magad okos, vagy hallgass más okosra. Értelem nélkül - akár saját, akár kölcsönkért - nem lehet élni.

Baltasar Gracián

 

Akár iskolázottak vagyunk, akár nem, saját felelősségünk megszerezni mindazt a tudást, amire szükségünk lehet.

Austin Kleon

 

"Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog."

Szentgyörgyi Albert

 

A bölcsesség legbiztosabb kezdete a tanulás utáni vágy. Tanulni akarni annyi, mint szeretni a bölcsességet. A bölcsesség szeretete a törvényeinek megtartása. A törvények megtartása a halhatatlanság biztosítéka.

Biblia

 

Tanuld és tanítsd a jobbat!

Thalész

 

„Mondd el és elfelejtem!

Mutasd meg és megjegyzem!

Engedd, hogy csináljam és megértem!”

Kung Fu-Ce

 

Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél.

Mahatma Gandhi

 

Mivel mindenki a maga módján látja a világot, a maga módján éli meg nehézségeit és a sikereit. Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel.

Paulo Coelho

 

Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében.

Edgar Allan Poe

 

Az építési folyamatban részt vevők tevékenysége sokszor igen eltérő tartalmú és szintű ismereteket igényel, más-más a feladatkörük és a felelősségük is a tevékenységük végzése során, ezért az ismereteiket is folyamatosan, de különböző tartalommal bővíteni kell. Szokták mondani, hogy a jó pap is holtig tanul. Az építési folyamat eredményeképpen létrejövő termékek, építmények, nem mindennapi fogyasztási cikkek, hanem általában hosszú távra (néha több száz évre) tervezett és szánt építményekről van szó, melyek meghatározzák adott esetben munkakörülményeinket és lakókörnyezetünket is, valamint jelentősen befolyásolják a település képét, a környezet minőségét is. Ezért az építési folyamatban egyes szereplők tevékenysége szabályozott szakmának minősül és szakmai szervezeti tagsághoz is kötött. Viszont mindegyik szereplőre egyaránt vonatkozik egy alapképzettség meglétének igénye, melyhez a szakmai tudás szinten tartásához folyamatos továbbképzés, szakmai képzés társul.

 

Jó minőségű oktatás és továbbképzés szükséges

Célja a készségek és a végzettség növelése, valamint a munkavállalók motiválása. A (tovább)képzések és különböző oktatások számos új készségét aktivizálhatnak a munkavállalóknál, mindezek hozzá segíthetik a munkához jutáshoz, a minőségi munkavégzéshez, az eredményesebb vállalkozáshoz, a munkahely megtartásához, a kifogástalan szolgáltatásokhoz. Az élethosszig tartó tanulás az EU programjai között már a 2000-es években is megjelent, illetve fontos alapját képezi a Lisszaboni egyezménynek is.

 

Hol vehetjük igénybe?

  • Felsőoktatási intézmények
  • Felnőtt képző intézmények
  • Szakmai szervezetek, kamarák
  • Oktatásszervező, fejlesztő cégek
  • középfokú szakiskolák

 

Az Európai Uniós forrásból megvalósuló beruházások kivitelezése és a lakásállomány különösen energetikai szempontú állapotának javítása az építőipari szakmunkaerő-források fokozott igénybevételét kényszerítik ki. Az elmúlt években készült elemzések és kutatások alátámasztották, hogy az építőipari szakképzés teljesítménye – bár erőfeszítések kétség kívül történtek e téren - sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felel meg az építési ágazat igényeinek.

 

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló fejlesztések 50-60 %-ban az építőipari termelésben jelennek meg. Az utóbbi évek kutatásai alapján többezer építőipari szakmunkás hiányozhat a tervezési időszak végére. Ez az előirányzott fejlesztések minőségi és időbeni megvalósítását is veszélyeztetheti.

A fenti problémákkal az unió más tagállamai is szembesültek, így a meglévő, szűkös hazai szakmunkás állomány itthontartásáért meg kell küzdeni. Az elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztések és egyéb építőipari beruházások kivitelezése, illetve a gazdaság fejlődése érdekében meg kell teremteni az építőipar szakmunkaerő igényének fedezetét. E téren a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kapott az államtól feladatokat, melyben az ÉVOSZ a mesterképzés területén vesz részt.

 

scrollUp