Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Szakmagyakorlás

Létrehozva: 2015-11-19 / módosítva: 2018-07-30

Az építési beruházás megvalósítása során az építési folyamat szereplőinek a (szakmagyakorlási) tevékenysége nagyrészt jogszabályok keretei között lehetséges.

Az építési folyamat végzésében résztvevőket három nagy csoportba sorolhatjuk a szakmagyakorlás szempontjából: 

  • az egyik csoportba azok tartoznak, akiknek a tevékenysége szabályozott és engedélyhez vagy bejelentéshez kötött valamilyen közigazgatási jogkörben eljáró szervezetnél általában kamaránál), vagy
  • a másik csoportba tartoznak azok, akiknek a tevékenysége részben szabályozott, de végzése engedélyhez vagy bejelentéshez nem kötött, vagy
  • a harmadik csoportba tartoznak azok, akiknek a tevékenysége nem szabályozott, vagyis bármilyen feltételek mellett, bármilyen képesítéssel végezhető.

 

Az építési folyamat szerepelőire nagyrészt az a jellemző, hogy tevékenységük végzése szabályozott, vagyis legalább bizonyos végzettséghez és szakmai gyakorlathoz kötött.

 

Egyedül az építtető, a beruházáslebonyolító, a tervellenőr, építésügyi igazgatási szakértő, a segédmunkás, a műszaki rajzoló, vagy a felmérést végző, az építési anyagbeszállító vagy kereskedő az, akinek a feladatai elvégzése semmilyen feltételhez nem kötött.

Azonban az építtető – feladataira és felelősségére tekintettel – amennyiben nem rendelkezik a feladata ellátásához megfelelő szakértelemmel, szakembert kell igénybe vennie.

scrollUp