logo

TERC V.I.P. - Gyakran Ismételt Kérdések - a használatról

Erre a felületre történő visszatéréshez használja a lap jobb alsó sarkában található VISSZA a lap tetejére gombot: 

 

KÉRDÉSEK

 

ÖN adattár

 

BRONZ program

 

SILVER program

 

GOLD program

 

 

VÁLASZOK

 

ÖN adattár

Miért nem látok anyagárat?

A tételek tallózása során a struktúra legalsó szintjéig le kell nyitni a sorokat (az alaptételig), mert csak ott adunk normaidőt a tételhez. További egy szintet lépve érhetők el az alaptétel alatti ún. tételváltozatok. Ezek már konkrét anyag megnevezést és anyagárat is tartalmaznak.

Milyen munkafolyamat tartozik a kiválasztott tételhez?

A tétel tallózása során a normaidőhöz tartozó folyamatok a 'Munkafolyamat' fülön olvasható.
Felvett tétel esetén a munkafolyamat listája a 'Nézet' menü - 'Munkafolyamat' menüpontjával érhető el.

Miért piros néhány tétel az adattárban?

A tételben található anyagok gyártói által rendelkezésre bocsátott teljesítmény-nyilatkozata(i) érhetők el a tallózó ablakban található ikon segítségével.

Hogyan találok meg egy konkrét gyártót?

Az adattár tallózása során van lehetőség a tételek gyártói szűrésére az 'ÖN adattár Gyártók szerint' beállítással.

Hogyan találok meg szöveg alapján egy tételt?

A szöveges kereső elérhető a Tétel tallózó ablakából, vagy a szerkesztő felületen az 'Adattár' menü - 'Szöveges keresés' parancsával. Ebben az esetben a találat kiválasztása után a tétel adatai azonnal a szerkesztő felületen jelennek meg, ellenkező esetben pedig a struktúrát nyitja meg a rendszer.

Hogyan találok meg tételszám alapján egy tételt?

A Tallózó ablakból indítható tételszám szerinti keresés segítségével, vagy a szerkesztő felületre való begépelés után az 'Adattárból beolvas' paranccsal. Ebben az esetben a vágólapról való beillesztést a Ctrl + F8 paranccsal érhető el.

 

Hogyan találok meg ÉNGY szám alapján egy tételt?

A Tételszám szerinti keresés esetén kiválasztható az ÉNGY szám keresése, vagy a Tallózó ablakban a lenyitott struktúra ablakban az ÉNGY szám mezőbe begépelhető a tétel szám, majd a keresés ikon segítségével a rendszer a listában a talált tételre ugrik.

Az anyagárakra rá kell még számolni a kálót?

Az ÖN adattári tételben az anyagárak meghatározásakor a veszteséget (kálót) a normaszükséglet tartalmazza. A veszteségek mértéke a 'Súgó' menü - 'ÖN általános előírásai' - súgójában, az adott munkanem 'Útmutató'-jában megtalálható.

Hogyan tudok levonni valamit a költségvetésből?

Levonásra akkor kerül egy tétel a TERC V.I.P. programokan, ha az adott tételt a 99-es munkanembe soroljuk. Ezek a levonásra kerülő tételek pl. a 9-es, 11-es záradék választásakor az összesítőben külön sorként fognak szerepelni.

 

BRONZ program

Mi a különbség az új és a felújítási jelleg között?

Az ÖN adattár szinte minden tételében külön-külön van meghatározva az Új és a Felújítási jelleghez tartozó munkaidő-, gép, és anyagnorma. A költségvetés létrehozásakor meghatározott jelleg alapján tudja a rendszer az ahhoz tartozó norámkat beolvasni. Általában a Feújítási jelleg normái néhány %-kal magasabbak.

Milyen a fejezetes költségvetés?

A költségvetés létrehozásakor választható a fejezetes költségvetés forma. Ebben az esetben a szerkesztő felületen külön határozhatók meg az egyes fejezetekbe sorolandó tételek (pl. pince-földszint-emelet, A épület-B épület, 1.szakasz-2.szakasz, stb. A költségvetés szerkeszése során a fejezetek nevei, adatai módosíthatók a 'Költségvetés' menü - 'Fejezet hozzáadása' ablakban.

Miért nem tudom módosítani a költségvetés jellegét?

A költségvetés jellege csak a létrehozáskor határozható meg, később már nem módosítható.

 

Hol módosíthatom a rezsióradíjat?

A 'Fájl' menü - 'Körülmények módosítása' ablakban.

Hogyan módosíthatom a tétel szövegét?

ÖN adattárból felvett tétel esetén az 'ÖN tételstruktúrát (azonosságot) megőrzi' kapcsoló kikapcsolása után a tétel minden adata szerkeszthetővé válik. A változtatások mentése előtt ajánljuk a tételszám módosítását is (pl. változatszám: 9000001) és körülményjelző megadását is (K vagy M).

Milyen összesítőt használjak?

A 'Fájl' menü - 'Körülmények módosítása' ablakában a 'Záradék megtekintés' gombbal elérhetők a program beépített összesítői. Itt egyedi összesítők is készíthetők. A kiválasztott záradék számát a 'Körülmények módosítása' ablak 'Záradékszá' mezőjébe kell írni. Az összesítőben használt kulcsok értékei pedig a szerkesztő felület 'Fejléc' menü - 'Záradékadatok megadása' ablakában rögzíthetők.

Hogyan helyezhetek el logót az első oldalon?

A 'Fájl' menü - 'Körülmények módosítása' - 'Összesítő sablon tervezése' ablakban adhatók meg saját, tulajdonosi adatok és állítható be logó. Az elkészített összesítő sablon a 'Fájl' - 'Mentés másként' menüponttal menthető le, majd az Összesítő sablonok közül választható ki az adott költségvetéshez.

Hogyan tudok egyoszlopos költségvetést készíteni?

A 'Fájl' menü - 'Körülmények módosítása' - 'Munkanem sablon' listában választható az 'Egyoszl.tcs'. A sablon testre szabható a 'Munkanem sablon tervezése' ablakban, ahol a 'Fájl' - 'Mentés másként' paranccsal menthető el a további felhasználásra. Egyoszlopos költségvetés esetén ajánlott a Záradékot is az egyoszloposok közül (pl. 8, 10) választani.

Hogyan tudok PDF-et készíteni?

PDF állománykészítése a 'Fájl' - 'Nyomtatás' paranccsal érhető el. Pl. a 'Teljes költségvetés' - 'Munkanemenként' választása után a megjelenő ablakban a 'Nyomtató kiválasztása' listából kereshető ki egy PDF nyomtató (pl. CutePDFWriter). A Nyomtatás parancs kiadása után a felugró ablakban már csak a létrejövő PDF fájl útvonalát és nevét kell megadni.

Miért nem tudok XLS-t exportálni?

A TERC V.I.P. BRONZ programban nincs lehetőség Excel állomány készítésére. A SILVER és GOLD programokban érhető el ez a funkció. Legfrissebb BRONZ verzióval rendelkezve lehetőség van a magasabb programrendszerekre áttérni (a két program közötti árkülönbség befizetésével). Lehetőség van továbbá díjköteles konvertálási szolgáltatást igénybevenni ügyfélszolgálatunkon.

 

Hogyan számíthatok a tételekre csoportos kedvezményt, vagy nyereséget?

A 'Költségvetés' - 'Munkanemek százalékos eltérítése' parancs segítségével egyes munkanemekben szereplő tételeknek, vagy a teljes költségvetés összes tételének anyag/díj értékét százalékosan el lehet téríteni. A mezőkben a költségvetési tételek alap árai jelentik a 100%-ot. Ha kedezményt kívánunk számítani, akkor 95%-ot, ha felfelé szeretnénk számolni, akkor pl. 120%-ot kell megadni a mező(k)be.

 

SILVER program

Van egy felmérésem, a mennyiségeket be tudom írni a programba?

Igen, a tételek szerkesztő felületén található 'Mennyiségi részletezés' fülön beírhatók a mennyiségek, amik más tételekhez is átemelhetők.

Hogyan készíthetek felmérési naplót?

A 'Mennyiségi részletezés' fülön megadott mennyiségek és megjegyzések a 'Fájl' - 'Nyomtatás' menüben 'Felmérési napló nyomtatása' paranccsal nyomtathatók. A felmérési napló sablonja személyre szabható az 'Eszközök' - 'felmérési napló szerkesztése' ablakban.

 

Hogyan adhatok meg egyedi rezsióradíjat?

Egy kiválasztott tétel szerkesztő ablakában az ármezők fölött található ikonra kattintva a megjelenő ablakban egyedi rezsióradíj és egyedi százalékos eltérítés adható meg.

Hogyan menthetek gyorsan tételt a saját adattárba?

Shift+F2 gyorsbillentyű segítségével ('Adattárak' menü - 'Tétel ÖN saját adattárba másolása').

 

Hogyan vehetek át egy másik költségvetésből egy tételt?

Egy 'Aktív' költségvetéshez meg lehet nyitni egy 'Input' költségvetést, amelyől a tételek egyenlként vagy csoportosan átmásolhatók. 'Fájl' - 'Input költségvetés nyitás'.

Hogyan bonthatom szét a költségvetésemet alvállalkozókra?

A tétel szerkesztő felületén található 'Alvállalkozó' fülön van lehetőség alvállalkozót hozzárendelni az 'Alvállalkozói adatbázisból'. Csoportos hozzárendelés is választható akár teljes munkanemre.
Az alvállalkozók jelölése a nyomtatásban a 'Fájl' - 'Körülmények módosítása' ablakan szabályozható. A költségvetés szétbontása pedig a 'Költségvetés' - 'Exportálások a költségvetésből' - 'Alvállalkozók szerinti export' paranccsal érhető el.

Hogyan vonhatok össze több költségvetést?

A 'Fájl' - 'Input költségvetés nyitás' paranccsal nyissuk meg az egyik költségvetést, majd a megjelenő ablakban válasszuk a 'Költségvetés' - 'Input és aktív összefésülése' parancsot.
A következő importálandó költségvetés megnyitása után ismét fésüljük össze a tételeket. Ha az egyes költségvetésekben egy tétel több helyen is szerepel, a rendszer a mennyiségeket össze fogja adni.

 

Hogyan készíthetek árazatlan xls-t?

Ehhez törölni kell a költségvetésből az árakat a következő lépésekben. Készítsünk másolatot a költségvetésből a 'Fájl' - 'Mentés másként' paranccsal. Adjuk ki a 'Költségvetés' - 'Tételek árainak törlése' parancsot, majd a 'Költségvetés' - 'Exportálások a költségvetésből' - Excel állományba' menüponttal készítsük el az xls fájlt.

 

Hogyan olvashatok be egy xls fájlt?

Erre két lehetőség is adott:

Ha az xls fájl megfelel a V.I.P. programból készített xls állomány formájának: 'Költségvetés' - 'Költségvetés import' - 'TERC VIP-ból exportált Excel költségvetés import' - Ekkor a rendszer automatikusan beolvassa a fájlban talált tételeket.Az importálás során felajánlott 'ÖN norma és szövegfeltöltéssel' kapcsoló beállításával a tételeket ÖN azonosként próbálja beolasni a rendszer.

Ha az xls fájl más formában készült:: 'Költségvetés' - 'Költségvetés import' - 'Excel költségvetés import' - Ekkor a rendszer egy társító ablakban kéri be a költségvetés tételeinek oszlopait. Az ilyen importálás során a beolvasott tételek nem fognak ÖN azonossággal rendekezni.

Hogyan árazhatok be egy 0-ás költségvetést?

'Költségetés' - 'Tételek árainak aktualizálása' menüpont segítségével.

 

 

GOLD program

Mik azok az erőforrások?

Az ÖN adattár tételeiben található normaidő, gépköltség, anyagár több ún. tételösszetevőből áll össze. Ezek az erőforrások, melyek lehetnek szakmák, gépek, anyagok. A GOLD rendszer ezekhez az erődorrásokhoz enged teljes hozzáférést. A Tétel tallózó ablakában, vagy a már felvett tétel esetén a 'Tétel normák' fülön érhetők el.

Hogyan módosíthatom egy tétel normáját?

Az ÖN azonosság feloldása után módosítható egy tétel erőforrásának normaszükséglete, illetve erőforrása.

 

Hogyan módosíthatom egy tétel összetevő árát?

Legegyszerűbb módon a felvett tétel 'Tétel normák" fülén a kiválasztott erőforrás cikkszámán duplát kattintva lehet eljutni az 'Erőforrás adattárba'. Ugyanez az adattár érhető el a program indító ablakából az 'Anyagkarbantartás' paranccsal.

 

Más árat látok a tétel tallózásakor és mást, amikor felveszem a költségvetésbe.

Ha egy tétel erőforrásának árát módosítjuk, akkor az ÖN adattári tételek kiválasztása és felvétele során a rendszer a tétel árát az erőforrások aktuális árai alapján árazza. Ehhez be kell állítani a 'Fájl' - 'Körülmények módosítása' ablakban az 'Azonnali árazás a tétel felvételekor' kapcsolót. Az árazás az 'Árazás' fülön megadott paraméterek szerint fog zajlani.

Hogyan tudom meg, hogy összesen hány órát kell a munkákra szánnom?

Egy elkészített költségvetés összes erőforrása kigyűjthető a 'Költségvetés' - 'Erőforrások kigyűjtése' paranccsal. A kigyűjtésben szereplő Szakmai erőforrások összessége adja a munkákra ráfordítandó munkaidő összességét.

Hogyan tudom meg, hogy mennyi anyagot rendeljek?

Egy elkészített költségvetés összes erőforrása kigyűjthető a 'Költségvetés' - 'Erőforrások kigyűjtése' paranccsal. A kigyűjtésben szereplő Anyag erőforrások akár gyártónként csoportosítva, akár excel állományba is kimenthetők.

Hogyan tudom a legolcsóbb ajánlatot megkapni?

Ha egy erőforrásnak több ára is megtalálható az ÖN erőforrás-adattárban (Saját ár, Százalékos ár, Ár állomány) akkor a 'Költségvetés' - 'Költségvetés árazása' ablakában az árazás paraméterei beállíthatók. Ugyanitt erérhető az a lehetőség is, hogy a több megtalált ár közül melyikkel számoljon a program (pl. legolcsóbb).

Most éppen milyen áron van számítva a tétel?

Az árazás végrehajtása után az árazó ablakban kérhető ún. Árelemzés a 'Fájl' - 'Árelemzés képernyőre' paranccsal. Itt a költségvetésben szereplő összes tétel normaháttere és az erőforrásokhoz számított ára is látható.

Tudok egyedi erőforrásokat is készíteni?

Igen. Legegyszerűbb módja a saját erőforrás létehozásának, egy meglévő ÖN erőforrás megszerkesztése és elmentése a 'Saját adattár'-ba. Saját erőforrás esetén mindenképpen érdemes egyedi cikkszámot adni, mely 60000-0000-00 és 70000-0000-00 közé essen. Saját erőforrások excel állományból is importálhatók a 'Fájl' - 'Anyag importálása Excel állományból' paranccsal.

   

 

 


Kérdése van?
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
+36 70 670 5198
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
+36 20 318 3683
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 70 670 5195
Szakács Sándor
Szakács Sándor
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
support@terc.hu
+36 70 670 5193
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 20 401 5434
scrollUp