logo

Digitalizálási tevékenység a TERC Kft.-nél

Napjainkban már egyre több vállalkozás „papírmentes irodaként” működik, az iratkezelést teljesen elektronikusan intézik. A digitalizáció nem hagyta érintetlenül a dokumentumkezelést sem, sok helyen digitalizálják a hosszú évek óta az irattárban porosodó anyagokat is. Egyrészről a meglévő irattárat kell digitalizálni, másrészt a folyamatosan beérkező iratokat kell szkennelni, majd rendezni. A lényeges dokumentumok, tervek, tervdokumentációk digitalizálása, listába vétele, azok hozzáférhetőségének megteremtése, tudásanyagainak elérhetősége korlátlanná válik. A keresett információ megtalálása így már csak egy mozdulatba kerül.

 

A TERC Kft.-nél a szkennelés nagy teljesítményű archiváló berendezésekkel történik. A nem megfelelő állapotú (sérült), egyedi méretű, esetleg szét nem szedhető anyagok digitalizálása síkágyas szkennerekkel valósul meg. Ha valakinek csak olvasásra kell a digitalizált könyv vagy iratanyag, akkor elegendő TIFF vagy PDF állomány. Ez tartalmazza a képként beszkennelt oldalakat lapozható formában. Remekül használható bármilyen számítógépes környezetben, ugyanúgy fog kinézni a dokumentum.

 

Az OCR-rel felismert (szövegfelismerő funkció) szöveg annyival tud többet, hogy a felismert karakter, szöveg kijelölhető, kimásolható, a keresést, az adatbázisba foglalás alapját is biztosítja. Bármilyen adat – immár szöveges információként – eltárolható, így a dokumentum a tartalma alapján is kereshetővé válik.

 

Típus

Fájl minősége

Előnye

Hátránya

TIFF

tömörítetlen

jobb minőség, sokrétűbb felhasználhatóság

jelentős helyigény, nagy méret, nehezen kezelhető állományok

JPG

tömörített

kisebb helyigény, a legáltalánosabban elterjedt képformátum

gyengébb minőség, szűkebb felhasználhatóság (pl. szövegfelismertetés sikerességét ronthatja)

PDF

(kép)

tömörített

jobb minőség, sokrétűbb felhasználhatóság

nem kereshető szövegek

PDF

(OCR)

tömörített

jobb minőség, sokrétűbb felhasználhatóság, kereshető szövegek

táblázatok, idegen nyelvű szövegek felismerése problémát okozhat

 

A könyvdigitalizálás legújabb technológiáját – amelyet a világ legnagyobb egyetemi és nemzeti könyvtárai is alkalmaznak – munkatársaink sok éves kiadói és könyvtárosi tapasztalatával ötvözzük. A digitalizálást a piacvezető i2S/Kirtas és Colortrac szkennerekkel végezzük, amelyeket kifejezetten nagyszámú könyv- és levéltári állományok gyors, ugyanakkor rendkívül kíméletes szkennelésére fejlesztették ki.

 

Szkennereink:

Kabis III I2s Cobalt RGB

 

 

Külön figyelmükbe ajánljuk a TERC Kft. dokumentumarchiválási üzletágának szakembereit, akik az ügyfeleknél felmerülő igény, probléma megismerése után szakmai konzultációval segítik az optimális eszköz és szoftver kiválasztását, gondoskodnak azok beszerzéséről (vásárlás, bérlet, lízing). Szervizünk munkatársai az eszközök esetenkénti és szervizszerződések keretében garantált idejű hibaelhárításokkal és időszakonkénti preventív karbantartásokkal foglalkoznak.

 

Figyelmükbe ajánljuk a TERC Kft. digitális kiadójának szolgáltatásait (könyvszkennelés, nyomtatott dokumentumok digitalizálása, e-könyvolvasó). Részletesebb információ a TERC Kft. honlapján, a http://www.terc.hu/oldal/szkenneles-konyvszkenneles és a http://www.terc.hu/oldal/dokumentumarchivalas oldalakon találhatók, illetve munkatársaink készségesen vállalkoznak személyes találkozóra.

 

scrollUp