Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

FÉMIR és az ÉN (ÉNK) között

Különbség a FÉMIR és az ÉN adattárak között

 

Az ÉN Normagyűjtemény egy köteten belül tartalmazza az új és a felújítási munkákra vonatkozó normákat, erőforrásokat. Egységes feltételek alkalmazásával lettek a normaértékek meghatározva (belső anyagmozgatás, szállítási, bedolgozási veszteségek, segédanyagok stb.), melyek következtében a korábbi normaértékekhez képest eltérések tapasztalhatók. Az elmúlt 20 év során az építési termékek széles választékának megjelenése, a termékstruktúra megváltozása, a technológiai fejlődés megköveteli, hogy folyamatosan fejlesszük (több mint 100.000 új tétel, tételváltozat) az adattárakat, melynek következtében a tétel főcsoport számok kivételével a cikkszámrendszer megváltozott.

 

ÉN-ÉNK hasonlóságok, eltérések

 

Az ÉN - ÉNK alapkötetek 1994-ben jelentek meg, a kiegészítő kötetek 1996-ban, majd 1998-tól folyamatosan az alapkötetekkel összevont kiadások, melyek tartalmazzák az új tételeket, technológiákat (az elmúlt 10 év során megtriplázódott a tételadattár!). Az ÉN-ÉNK adattár fejlesztése 2004-ben befejeződött, már csak a megszokott áraktualizáláson esik keresztül.

                             

ÉN-ÉNK hasonlóságok: ÉN-ÉNK eltérések:
azonos normafeltételek alkalmazása, az ÉNK gépi erőforrás szükségletet nem ad meg (rezsióradíj tartalmazza),
általános, valamint munkanemenkénti útmutató, mely tartalmazza az erőforrás szükségletek, a mennyiség-meghatározás és felmérés szabályait,

az ÉNK erőforrás adatai figyelembe veszik a kisvállalkozói munkavégzés eltérő körülményeit,

tételenként a munkafolyamatok részletezése, az ÉN normarendszer több munkanemeket tartalmaz, tétel és tételváltozat száma jelentősen magasabb (150.000,- tétel, tételváltozat ebből ÉN 60%, ÉNK 40%),
az erőforrások megnevezése, mennyiségei, új és felújítási munkákra egyaránt, új anyagokkal, technológiákkal folyamatosan bővülő adattárak már csak az ÉN rendszerében találhatók meg.
anyagra utaló, 7 pozíciós tételváltozati számok.  

 


scrollUp