logo

ÖNKÖLTSÉG Online Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer

Az ÖNKÖLTSÉG Online Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszert a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében több mint kétéves fejlesztő munkával 2008-ban készült el. A fejlesztés során cél volt egy olyan költségvetés-készítő programrendszer létrehozása, amely a lehetőségekhez képest maximálisan kihasználhatóvá teszi az internet adta előnyöket a felhasználó számára, háttérbe szorítva a honlapon történő szerkesztés technikai korlátait. Az ÖNKÖLTSÉG szemléletében, kinézetében, szolgáltatásaiban is eltér az eddigi TERC programoktól, köszönhetően ennek a programnak a kifejlesztésére összeállt új, fiatalos fejlesztői csapatnak.

 

2006-ban nem volt elérhető sem hazai, sem – tudomásunk szerint - európai viszonylatban online építőipari költségvetés-készítő rendszer, amely az építőipart segítő informatikai szolgáltatások új iránya volt. A fejlesztendő rendszer az építőipari költségvetés-készítő szoftverek használatának számos, jelenlegi korlátját szüntette meg, mint például az immobilitás, a naprakész adatok érdekében történő frissítési költségek, alkalmi felhasználás esetén jelentkező magas fajlagos költség stb. Így az online költségvetés-készítés előnyei többek között:

  • Mobilitás: az interneten elérhető költségvetés-készítő szoftver egyik előnye a kliensgépekre telepített változattal szemben, hogy helytől függetlenül bárhol elérhető, így használata nem helyhez kötött, sőt a mobil szolgáltatások előnyeit kihasználva bárhol alkalmazható.
  • „Alkalmi költségvetés-készítés”: Számos alkalommal vetődött fel a felhasználók részéről, hogy csak esetenként, évente 1-2 költségvetést készítenek, ezért indokolatlannak tartották egy komplex szoftver megvásárlását, amelynek költsége az alacsony számú felhasználásra való tekintettel nem költséghatékony. Az online költségvetés-készítés lehetőségével „alkalmi” költségvetés-készítésre is mód nyílt, amely esetben az adattárak (tételek) mindig az aktuális, napi friss információt tartalmazzák.
  • Naprakész információ: az internet segítségével már a most működő költségvetés-készítő programokat is a felhasználó frissíteni tudja, de az online változatnál az ügyfél minden esetben a naprakész adatokat használja munkája, ellenőrzése során külön  térítési díj megfizetése nélkül.
  • Csak azért fizet, amit felhasznál: minden programrendszerünk adattára az építőipar teljes vertikumát tartalmazza (ami az ÖN adattárban megjelent) és tételeit szűkebb bontásban csak szakmánként, könyv formájában lehet megvásárolni. Régi felhasználói igényt elégít ki az online költségvetés-készítéssel, mely esetében csak azokat a tételeket kell letölteni és kifizetni, amire éppen az aktuális költségvetésében szükség van. A felhasználók pozitívan fogadták, ha csak azokért a tételekért kell fizetni, amelyeket ténylegesen felhasználnak munkájuk során. Az online költségvetés-készítés az előbb felsoroltakon túlmenően a magánszemélyek részére is gazdaságosan megteremti a felhasználás lehetőségét. Jelenleg az építőipari költségvetés-készítő szoftverek felhasználói szinte kizárólag az építőipari vállalkozók, vállalkozások szakemberei. Az építőipari normarendszerhez való online hozzáférés lehetőséget biztosít a magánfelhasználók számára a felújítási és építési munkák árának előzetes kiszámítására (átlagárakon) vagy a kivitelező által adott költségvetések, árajánlatok ellenőrzésére, amely megalapozottságot, esetenként megtakarítást eredményezhet a felhasználóknak.

 

A 2013-ban elnyert „Komplex technológiai innováció a TERC Kft-nél” című pályázat segítségével új TERC-ETALON program kifejlesztésére nyílt lehetőség, amely magasabb, szerteágazóbb tudásával kiváltja az ÖNKÖLTSÉG Online Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszert. Ennek megfelelően csak 2015. december 31-ig használhatják partnereink az ÖNKÖLTSÉG Programrendszert.

 

A projekt időtartalma:
2006.06.01.-2007.10.31.

Támogatás összege:
24.200.000 Ft

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2151 Fót, Repkény u. 13.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Kutatásfejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda

06-1-484-2800, 06-1-484-2922
www.kutatas.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
06/40-638-638
nfu@nfu.gov.hu
www.nfu.hu


scrollUp