logo

Három AutoCAD-tipp

Mindenki szeretne rövidebb idő alatt több munkát elvégezni, hogy az értékteremtő feladatokra, például a tervezésre és a mérnöki munkára összpontosíthasson

A problémát az jelenti, hogy rengeteg időt és energiát visz el az, hogy kísérletezgetünk az egyes feladatok különböző végrehajtási lehetőségeivel.

Ebben a bejegyzésben három egyszerű tippet szeretnék bemutatni, amelyek segítenek felgyorsítani az AutoCAD-rajzok készítését, ugyanakkor nem igényelnek nagyobb időbefektetést.


1. Fóliák gyorseszközei

A Fóliák gyorseszközeit a Kezdőlap > Fóliák panelen érheti el.

Az AutoCAD szoftverben be- és kikapcsolhatja, lefagyaszthatja vagy felolvaszthatja, elkülönítheti a fóliákat vagy megszüntetheti az elkülönítést, mindezt egyszerűen, a használni kívánt eszköz és fólia kiválasztásával.

Az egész rendkívül egyszerű és intuitív, továbbá nagyon hasznos is, amikor összetett rajzokkal dolgozik. A személyes kedvencem a Fólia aktuálissá tétele eszköz. Ez az eszköz aktuálissá teszi azt a fóliát, amelyikre rákattint, így nem kell az összes fólia között oda-vissza görgetnie a fóliák legördülő menüjében.

 

Bónusztipp: 
Ha a jobb gombbal kattint a fóliák legördülő menüje fölött, és kiválasztja a Hozzáadás a Gyorselérési eszköztárhoz elemet, megjelenítheti a fóliák legördülő menüjét a Gyorselérési eszköztárban is.

 

A Gyorselérési eszköztár mindig elérhető, függetlenül attól, hogy melyik lapon van, így a fóliák közötti váltáshoz nem kell visszatérni az adott lapra.


2. Elkülönítés

A Fólia elkülönítése parancs kiválóan használható egy adott fólia összes geometriájának elkülönítésére, de vajon mi a teendő, ha néhány kiválasztott geometriával szeretne dolgozni, amelyek azonban különböző fóliákon találhatók?

Tudta, hogy egy jobb kattintással előhívható opció lehetővé teszi az egyes elemek elkülönítését vagy elrejtését?

 

Bónusztipp: Figyelje meg az alakzatokat mutató ikont az állapotsoron. Ha az alakzatok közül valamelyik kék színű, akkor elrejtett elemek találhatók a rajzban. A jobb gombbal a feladatsorra kattintva újra megjelenítheti az összes elrejtett elemet.Az elrejtett elemek mindig újra megjelennek, ha bezárja, majd újra megnyitja a DWG-fájlt.

 


3. Tulajdonságok paletta

A Tulajdonságok paletta nagyszerű eszköz arra, hogy megjelenítse a rajzfájlban található valamelyik rajzelem adatait. Tudta, hogy a Tulajdonságok paletta használatával módosíthatja is az AutoCAD-objektumokat?

Íme néhány a Tulajdonságok paletta legjobb funkciói közül:

> Több méret szöveges megjegyzésének egyidejű szerkesztése

> Háttérmaszkok hozzáadása a mutatóvonalakhoz

> Több blokk egyidejű tájolása és léptékezése

> Blokkattribútumok kitöltése

> Több dinamikus blokk egyidejű módosítása

 

Bónusztipp: Tudta, hogy a Tulajdonságok paletta tetején található legördülő menü használatával szűrheti a kiválasztási halmazt? Tudta? Nagyszerű!
És azt tudta-e, hogy a paletta tetején található gombot megnyomva elindíthatja a gyorskijelölési parancsot, amivel tovább szűkítheti a kiválasztást?

Ossza meg a legjobb AutoCAD-tippjét, amit legfeljebb öt perc alatt meg tudna tanítani valakinek, mi lenne az? Írja meg válaszát Facebook bejegyzésünkhöz.

link: https://www.facebook.com/terccadstudio/


Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
Porkoláb Bence
Porkoláb Bence
CAD szoftverfelelős, CAD oktatásszervező
bence.porkolab@terc.hu
+36 20 915 1886
scrollUp