logo

CAD Cikkek: AutoCAD tippek

Asszociatív középpontjelek és középvonalak

Néhány kattintással elhelyezhet egy középpontjelet a kör, ív vagy poligonív középpontjánál. Két vonal kijelölésével pedig középvonalat rajzolhat két vonalszakasz vagy vonallánc közötti látszólagos felezőpontnál. A középpontjelek és középvonalak beállításainak használatával ráadásul a fóliák és a vonaltípusok automatikusan kezelhetők.

 

Elnevezett nézetek

Egy nézet egy adott nagyítást tartalmaz, amelyet menthet és elnevezhet. Így bármikor könnyen visszatérhet a rajz egy megadott nézetéhez. Az elnevezett nézetek az aktuális fólia láthatósági beállításának mentésére is használhatók.

 

Gyorsabb módosítás fogókkal

A fogók kis négyzetek, téglalapok és háromszögek, amelyek a kijelölt objektumokon jelennek meg. A fogók segítségével bármilyen parancs megadása nélkül nyújthatja, mozgathatja, másolhatja, forgathatja el, léptékezheti és tükrözheti az objektumokat.

 

Asszociatív méretek / Feliratozásfigyelő

Gondolkodott már azon, hogy egyes méretek miért frissülnek, amikor a geometria módosul, míg más méretek nem? A cikkben kiderül.

 

Terület mérés és feliratozás: Sraffozás, Vonallánc, Tulajdonság, Mező

Az AutoCAD számos eszközt biztosít a távolságok, területek, hosszok, szögek és egyéb geometriai adatok gyors és pontos méréséhez.

 

Objektumok forgatása és léptékezése referencia alapján

Tudta, hogy egy objektumot két másik ponthoz viszonyítva is elforgathat vagy léptékezhet? Talán már látta is a Referencia opciót, de nem tudta, hogy hogyan és mikor használja azt.

 

Hatékony zoomolás

Mivel a zoomolás és az eltolás műveletet gyakran kell használni a rajzokon végzett munka közben, fontos, hogy a használatuk a lehető leghatékonyabb legyen. 

 

AutoCAD FKR használata

Vizsgáljuk meg, hogy mi az az FKR, és hogyan használható a 2D rajzoláshoz.

 

AutoCAD Stílusok importálása

A cikkben bemutatunk néhány módszert a stílusok adott rajzból vagy rajzsablonból az aktuális rajzba történő importálására vagy másolására.

 

AutoCAD többszörös mutatók részletes beállítása

Az AutoCAD programban a legfejlettebb eszköz az objektumok létrehozására a többszörös mutató eszköz, azaz a TMUTATÓ.

 

Blokkok mértékegysége és beillesztési nagysága

A blokkok nagymértékben gyorsítják a munkát. A cikkben részletesen bemutatom milyen gyakori problémákba ütköznek a felhasználók, és hogyan lehet ezeket elhárítani.

 

Ingyenes AutoCAD próbaverzió letöltése

Az Autodesk termékek éles és próbaverzió funkcionalitásukban teljesen megegyeznek és próba üzemmódban működnek 30 napig.

 

Licence típus, felhasználó váltás

A licence használatához be kell jelentkezni a szoftverbe. Kijelentkezés esetén egy másik felhasználó léphet be. A licence tipusát is átválthatjuk pl.: próbaverzióból fizetősre.

 

Online vagy offline súgó?

A szoftver internetalapú súgóval rendelkezik. Ha időnként (vagy egyáltalán) nem rendelkezik internetkapcsolattal, és helyi kapcsolat nélküli Súgóra van szüksége, letöltheti azt.

 

AutoCAD HIPERLINK

Egy hiperhivatkozás például elindíthat egy szövegszerkesztő programot és megnyithat egy megadott fájlt, egy másik hiperhivatkozás pedig elindíthat egy webböngészőt és megjeleníthet egy megadott honlapot.

 

AutoCAD / LT nyelvi csomagok telepítése

A nyelvi csomagok olyan szoftvermodulok, amelyek az Autodesk termékekhez hozzáadva módosítják a felhasználói felület és a dokumentáció nyelvét.

 

AutoCAD billentyű tippek

Egyes AutoCAD-felhasználók tudják, hogy a parancssor jelenti az AutoCAD-parancsok használatának leggyorsabb módját, vagy pl.: az F1–F12 Funkciógombok, CTRL + szám gyorsbillentyűk.

 

Három AutoCAD-tipp

Ebben a bejegyzésben három egyszerű tippet szeretnék bemutatni, amelyek segítenek felgyorsítani az AutoCAD-rajzok készítését, ugyanakkor nem igényelnek nagyobb időbefektetést.

 

 

 AutoCAD LT próbaverzió        AutoCAD próbaverzió


Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
Porkoláb Bence
Porkoláb Bence
CAD szoftverfelelős, CAD oktatásszervező
bence.porkolab@terc.hu
+36 20 915 1886
scrollUp