logo

Komplex tétel, mert így teljes a kép

Új szintre emeltük a költségvetés-készítést a TERC-ETALON programban!

 

Több száz, sőt több ezer tételes költségvetést készít? Az összetartozó mennyiségeket egyszerre szeretné módosítani?

Gyorsítsa meg, egyszerűsítse munkáját a TERC-ETALON rendszerben már elérhető komplex tételek segítségével!

A komplex tételek kezelésével és összeállításával már közel két évtizede foglalkozunk. A TERC V.I.P. programban született már több minta adattár és egy nagyon összetett modul, amelyben a felhasználók saját maguknak készíthették el a komplex tételeiket. A megoldás jó volt, de a használata nagyon bonyolult lett!A TERC-ETALON programban most elkészült megoldás minden felhasználó számára egyszerűen használható. Nem a komplex adattárra koncentráltunk, hanem magára a programra, amelyben mindenki saját mágának össze tudja állítani a tételeit legegyszerűbben a régi költségvetései segítségével. A minta (BÉTA) Komplex adattárban csak meg szerettük volna mutatni a sokrétű felhasználási módjait és inspirációt adni a felhasználóknak, hogy az összevont tételekkel és paraméterezésükkel, miként tudják megkönnyíteni a napi munkáikat.   

Az elkészült költégvetésekből (max. 20 tételig) kijelölöm a téteket, majd a "főtételre" kattintva felveszi a tétel szövegét, mennyiségi egységét és generál egy tételszámot automatikusan. Ha akarom paraméterezhetem a tételt (max 10 paraméter) kiegészíthetem a szövegét, módosíthatom az adatait és már kész is a komplex tételem! Bármelyik következő munkámnál már csak ezt az egy komplex tételt kell kiválasztanom a saját komplex adattáramból és már rögzíthető is a tétel a mennyiség megadása után. Egyből árazza a tételt, ha a főtételt rögzítem akkor az alváltozatoknál megadható, hogy milyen árszinten akarom látni a tételt. 

Rögzítésnél egy komplex tételként (minden háttér nélkül), kibontva (tételenként) vagy komplexként, de megtartva, hogy miből raktam össze, amelyet még nyomtatásban is meg tud mutatni (hasonló képpen mint az alternatív tétel).  

Csoportosítsa a folyamatokat - készítsen saját komplex tételeket!

Immár nem szükséges többé minden egyes költségvetésben elölről kezdeni a nem ritkán több száz tétel felvételét, főleg, ha azok egyébként mennyiségileg és arányosítva is összetartoznak.

A megoldás: saját komplex tétel adattár létrehozása!

1) Keresse elő a használni kívánt költségvetéseit, amelyből akár a 

- munkafolyamatait,
- szerkezeti rendszereit,
- rétegrendjeit

és néhány kattintással összeállítható komplex tételekben rögzítheti.

2) Határozzon meg különböző paramétereket a mennyiségek arányos számításához.

3) Használja ki a rendszer nagyobb szabadságot nyújtó, új lehetőségeit!

Gyorsabb munka, átlátható folyamatok

A létrehozni kívánt, konkrét költségvetésbe mindössze ezeket a komplex tételeket kell személyre szabni, különféle paraméterekkel pontosítani. A komplex tételek segítségével egy sokkalta átláthatóbb, jóval kevesebb tételből álló költségkalkulációt készíthetünk, amiből mégsem marad ki semmilyen fontos elem, sőt, az exportálás során bármikor kérhetjük a pontos összetevők részletes kilistázását is.

Egyszerű ármeghatározás

A komplex tételek használata nem csak a munkavégzésünket gyorsítja fel és gazolja ki belőle hatékonyan az időrabló monotonitást, hanem az árazási döntési folyamatban is komoly segítséget nyújt. A felvétel során a rendszer minden összetevőnél kigyűjti az ÖN adattárban található változatok közül a legolcsóbb, a legdrágább és az átlagos árral rendelkező elemeket, így azonnal látható lesz a konkrét elem normája és ára, valamint a komplex tétel végösszege is folyamatosan követhetővé válik.

Képletezhető mennyiség számítások 

Az összetevők mennyiségeihez beállítható paraméterek rendkívül jól elősegítik a komplex tételek széles körű felhasználását. Így egy adott tételt nem csak pl. a 2 m széles árok ásásához lehet felhasználni, hanem a kívánt árokszélesség paraméterként való beolvasásával egyszerűen aktualizálható, képletezhető a kitermelt föld mennyisége is.

Hogyan vegyem fel a tételt a költségvetésbe?

Ha egy (komplex) tételként vesszük fel a költségvetésbe a tételt, kérhetjük az összetevők háttérben való rögzítését is. Ebben az esetben az ármeghatározás/változatkiválasztás módja és az arányosított mennyiségek későbbiekben is módosíthatók lesznek és az exportálásnál az összetevők a komplex tétel alatt listázásra kerülhetnek.

Dönthetünk a komplex tételek kibontva történő rögzítése mellett is, ebben az esetben pedig az összetevők az arányosított mennyiségekkel külön-külön tételként (akár 20 db), egyszerre kerülnek a költségvetésbe.

Mutatunk mintákat is

Az "ÖN komplex adattár" fülön előre elkészített komplex tételekből választhat, ahol megismerheti a mennyiségi paraméterezési lehetőségeket, azok megjelenítését a szövegekben, illetve ötleteket szerezhet a felhasználási lehetőségekre. Részletes cikkünk: az ÖN komplex adattárról.

Felvétel után a tételeket kibontva egyszerűen készíthet belőlük saját komplex tételt, melyet természetesen szabadon személyre is szabhat.
A Saját komplex tételek jelen pillanatban egyelőre nem megoszthatók (küldés esetén egyszerű saját komplex tételként jelennek meg a címzett fiókjában), de a TERC Kft. nyitott a közös munkára. Ezért szeretnénk kérni felhasználóinkat, hogy a publikálásra alkalmasnak szánt tételeiket osszák meg velünk, mi pedig megfelelő szakértői ellenőrzés után megjelentetjük az ÖN komplex adattár listájában.

Megállás nélkül frissítünk!

Mivel a komplex tételek különböző felhasználására számos ötletünk van még,
a tervezett funkciókat folyamatosan fejlesztjük és jelenítjük meg a rendszerben.
A következő időszakra fejlesztésbe vont fontosabb funkciók:

BIM rendszerekkel való összedolgozáshoz:
- Komplex tétel importálása és paraméterezése excel fájlból.
- Komplex tételek (újra)árazása a legfrissebb adattár alapján - változatok ellenőrzésével.

Mintaköltségvetések, költségbecslések összeállításához
- Komplex tételek egymásba ágyazása.

Idei évben akár már az Alapcsomagban is!

A komplex tételek használatának széles körű elterjedése érdekében az

- ÖN komplex adattári adatbázisa és
- a Saját komplex tételek készítési funkciói

jelenleg még minden, programhasználattal és ÖN adattári hozzáféréssel rendelkező felhasználónk részére elérhető és használható. A későbbiekben fejlesztett és publikált új funkciók 2023-tól előreláthatóan már egy magasabb előfizetési szinthez lesznek kötve, de hisszük, hogy a rengeteg hasznos lehetőséget kínáló szolgáltatásunkat továbbra is igénybe fogják majd venni felhasználóink.

A funkció használatának részletesebb leírása: Letölthető innen

A komplex tételek felhasználásáról készített rövid videóanyag: YouTube csatornánkon

Eddigi 'WORKSHOP'-jainkon tapasztaltuk: Tekintse meg a cikket

Működjünk együtt!

Mi meghallgatjuk felhasználóink javaslatait és implementáljuk is a praktikus és célszerű ötleteket, hogy a komplex tételek egyre bővülő rendszere a lehető legnagyobb működési területet fedhesse le idővel.

Megtisztelő észrevételeiket köszönettel várjuk a következő e-mail címre: etalon@terc.hu
Továbbá létrehoztunk egy zárt Facebook csoportot is a közös ötletelés és hatékony tapasztalatcsere céljából, ahol a felhasználóink tudása és kérdései nem csak egymással interaktálhatnak, de műszaki ügyfélszolgálatos kollégáinkat is ugyanúgy közvetlenül kérdezhetik a felmerülő gondolataik kapcsán.

Facebook csoport

A beérkező észrevételek alapján történt (hiba)javításokat lehetőség szerint azonnal publikáljuk, így itt is kérjük felhasználóinkat, hogy jelezzék felénk, ha bármilyen problémával találkoznak a program használata során.

Kérdése van?
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
+36 70 670 5198
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
+36 20 318 3683
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 70 670 5195
Szakács Sándor
Szakács Sándor
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
support@terc.hu
+36 70 670 5193
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 20 401 5434
scrollUp