logo

TERC-ETALON újdonságok

Komplex tételek = átláthatóbb munkafolyamatok

 

A 2022. III. negyedéves ÖN adattár frissítése után a TERC-ETALON rendszerben megjelent az ÖN komplex adattár BÉTA verziója.

Az adatok

Felkértünk 6 építőipari szakértő kollégát az új, ÖN tétel alapokra épülő minta komplex adattár kidolgozására. Az elismert, költségvetés-készítésben több évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek összeállítottak számunkra egy minta anyagot.

Mik azok a komplex tételek?

Logikailag összetartozó munkafolyamatok, tételek gyűjteménye, ahol az összetevők mennyisége arányosan meghatározható.

 

A komplex tételek felhasználhatók

  • Költségbecsléshez: Az előre definiált, javasolt mennyiségi adatok és javasolt tételek megadásával a munkafolyamatok előzetes árát kaphatjuk meg, a még konkrét adatok ismerete nélkül.
  • Pontosításhoz: Az összetevők mennyiségének nagy részében paraméterket használtunk, melyek a felvétel előtt módosíthatók.
  • Árinformációkhoz: A tétel felvételekor meghatározható, hogy a megadott összetevők legolcsóbb, legdrágább, vagy átlagos árát tartalmazó tételváltozatával számoljon a rendszer.
  • Gyorsabb munkához: A beállított adatokkal a tétel nem csak egy ÖNKomplex tételként rögzíthető a költségvetésbe, hanem a 'Kibontva' kapcsoló beállításával összetevőire bonthatjuk azt.

Próbálja ki - TESZT változat - még korántsem teljes

Az elkészített tételek között szerepelnek szerkezetépítési munkafolyamatok, komplett szerkezeti rétegrendek, gépészeti rendszerek kiépítését és elektromos rendszerek kialakítását segítő gyűjtemények is.

.

Ahogy a tételek készültek a kérdések egyre sokasodtak

Minnél több szakemberrel konzultáltunk a komplex tételek témájában, annál több megközelítéssel találkoztunk a csoportosítások szempontjait illetően (szerkezeti rétegrendek, csomópontok, BIM struktúra, épületfajtánként meghatározás, stb.). Így a felkért szakértők által kidolgozott megoldás sem lehet mindenki számára megfelelő és teljes.

Kérjük, tegyék próbára a tételeket és mondják el véleményüket.

Építő jellegű észrevételeiket, ötleteiket, kérdéseiket várjuk a support@terc.hu e-mail címen.

A jelenleg publkált tételgyűjemény csak egy kis szelete a felhasználási lehetőségeknek.
Az adattár bővítése folyamatosan történik. Nem függ az ÖN adattár publikálásától, de csak a legfrissebb ÖN adattárban szereplő tételeket tartalmazhatja.

A beérkező javaslatok segítségével az adattárat javítani, bővíteni tudjuk, és az ÖN adattárból esetleg hiányzó tételeket is megismerhetjük és elkészíthetjük.

A tesztelési időszak terveink szerint 2022. év végéig tart, addig a komplex tételek gyűjteménye dinamikusan és folyamatosan változhat.

További feljesztések

Jelenleg

Az ÖN Komplex adattár tételei minden ÖN adattár használattal rendelkező előfizetőnek automatikusan elérhetőek.

A kiválasztott, mennyiségi és árazási pontosítás után felvett tétel ÖN Komplex azonossággal 1 tételként rögzíthető a költségvetésben, vagy összetevőire bontható.

A költségvetésbe felvett ÖN Komplex tételek összetevői listázhatók a PDF exportálás során.

Hamarosan

Következő állomásunk a fejlesztésben a saját komplex tételek létrehozásának lehetősége egyedi csoportosításként, vagy az ÖN Komplex adattári tételek módosításával.

Távoli céljaink

BIM megfeleltetés - Célunk egy egységesen kialakított tételrendszer, mely a tervező programokhoz igazodva az ott kinyerhető mennyiségi információkból gyors költségvetés létrehozását teszi lehetővé.

Mintaköltségvetések - A komplex tételek összevonásával és pontosításával előre definiált épületfajták (családi ház, társasház, iskola, óvóda, ipari csarnok) költségvetéseinek összeállítása.
A mintaköltségvetések alapadatainak (pl. alapterület, szint, befogadó létszám, stb.) módosításával személyre szabott becslések készíthetők.

 

A komplex tételekről összeállított bemutatónkat itt tekinthetik meg:

 

Várjuk észrevételeiket a etalon@terc.hu címen.

Kérdése van?
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
+36 70 670 5198
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
+36 20 318 3683
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 70 670 5195
Szakács Sándor
Szakács Sándor
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
support@terc.hu
+36 70 670 5193
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 20 401 5434
scrollUp