logo

Modern házak és lakóik. A Napraforgó utcai kislakásos mintatelep története

Újra kapható!
Eredeti ár: 4 900 Ft Online ár: 3 920 Ft
Raktáron
Kosárba
Leírás

A könyv megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta 2019. évben.


A budai Napraforgó utca, modern építészetünk páratlan együttese, a nagy gazdasági világválság éveiben, 1931-ben létesült. A huszonkét családi házból álló mintatelep azt kívánta bizonyítani, hogy kicsike telkeken is lehet teljes értékű, a korszerű életmódot lehetővé tévő és kényelmet nyújtó otthonokat teremteni. Ez a kötet a Napraforgó utca első monográfiája. Feltárja a mintatelep hiteles történetét, bemutatja újdonságait és fogadtatását, korabeli tervek, dokumentumok és fényképek segítségével megkísérli rekonstruálni a házak eredeti állapotát s nem utolsósorban a bennük lakó családok örömteli, olykor viszontagságos életét.

Külföldi példák hatására a mintatelep ötlete Magyarországon is felmerült. Több építészünk kezdeményezése nyomán a Mérnökegylet és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa is tárgyalta a lehetőségeket. A Napraforgó utcának nevezett lakóút két oldalán 22 családi ház épült fel 18 építésziroda tervei szerint főként kertes családi ház formájában, néhány ikerházként. Az építészeti kiállításként 1931 őszén megnyitott telep házait részben berendezve a közönség kívülről-belülről megtekinthette, s így képet kaphatott a korszerű kislakás akkor még itthon nem létező típusairól. A több generációt és különböző elképzeléseket képviselő neves építészcsapat változatos alaprajzú és tömegű épületeket emelt, s noha ezek ízlésben és stílusban eltértek egymástól, valamennyi a korszerű életmódot és lakáskultúrát képviselte. A mintatelep meghatározó szerepet játszott abban, hogy a harmincas évekre a modern lakóházépítés legalább a főváros kertvárosi negyedeiben uralkodó lett. A ma már műemléki védettséget élvező telep a két világháború közötti modern építészetünk egyik legjelentősebb képviselője. Méltó feldolgozás híján eddig nem tudta megérdemelt helyét elfoglalni a többi európai mintatelep mellett, ezt a hiányosságot pótolja a tervezett kötet.

A szerző ismert egyetemi tanár, építész és építészettörténész, akinek szakterülete a két háború közötti építészet, különösen a modern mozgalom. A Modern házak és lakóik c. kötet témája az 1931-ben épült Napraforgó utcai modern lakótelep, az egyetlen, ami Magyarországon megvalósult, ezért kuriozitása vitathatatlan. A Bauhaus 100 éves évfordulója miatt különösen nagy figyelem irányul idén a klasszikus modern építészet felé, bár a telep házai nem a Bauhaus szellemében születtek. A lakótelepről igényes monográfia eddig még nem jelent meg. A szerző a telep történetét és a kort érdekes fordulatokkal, emberi sorsokkal érzékelteti, ami mellé számtalan archív fotót is tesz, ezért az igényes kötet bárki számára élvezetes olvasmány vagy ajándékozható meglepetés lehet.

Könyvinfó
Kategóriák Építészettörténet
Újdonság
Saját kiadású új könyvek
Saját kiadású könyvek
ISBN: 9786155445675
Méret: 240×272 mm
Oldalak száma: 192
Kiadó: TERC Kft.
Kiadás éve: 2019
Könyv nyelve: magyar
Kötészet: kartonált, cérnafűzött, behajtott füllel
Kérdése van?
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Mások ezt is megvásárolták...
scrollUp