logo

AUTOCAD 2024 ÚJDONSÁGOK

Szerző: Kiss Árpád / arpad.kiss@terc.hu / +36 (20) 946-6514


Új szolgáltatások – Áttekintés (videó)

Tevékenységbetekintő

A Tevékenységbetekintő egy funkció, amely figyelemmel kíséri az eseményeket, amikor egy rajzfájlt megnyitnak és dolgoznak rajta az AutoCAD-ben. Emellett képes bizonyos események követésére is az AutoCAD-en kívül, például ha átneveznek vagy másolnak egy rajzot a Windows Intézőben.
Amikor a rajz megnyitásra kerül, a program az előzőleg végrehajtott eseményeket olvassa be a Tevékenységbetekintő adatbázisból, majd időrendben megjeleníti őket a Tevékenységbetekintő palettán. Ezzel a funkcióval nyomon követhető, hogy mi történt a rajzfájllal, például ki és mikor nyitotta meg, milyen műveleteket hajtott végre rajta stb.
A rendszer az eseményeket az Ön rajzon való munkavégzése közben is folyamatosan rögzíti az adatbázisban, így a Tevékenységbetekintő paletta mindig naprakész marad. Ez hasznos lehet az esetleges hibák vagy változtatások felderítésében, valamint segítséget nyújthat a munkafolyamat hatékonyabbá tételében is.

Intelligens blokkok: Elhelyezés

A blokkelhelyezési motor az AutoCAD-ben vizsgálja, hogy hol helyezkednek el a már meglévő blokkpéldányok a rajzon, és kikövetkezteti, hogy az adott blokknak a következő helye hol lehet. Amikor blokkot helyezünk be, a motor javaslatokat tesz fel a blokk elhelyezésére olyan hasonló geometriák közelében, ahol korábban már elhelyeztük az adott blokkot.

Például, ha korábban már elhelyeztünk egy szék blokkot egy fal sarka közelében, amikor a következő szék blokkot helyezzük be, az AutoCAD automatikusan javasolni fogja a szék hasonló elhelyezését egy másik sarok közelében. Amikor a blokkot mozgatjuk, a program kiemeli a falakat, és a másik blokkpéldányhoz hasonlóan beállítja a blokk helyzetét, elforgatását és méretarányát. A javaslat elfogadásához egyszerűen kattintson rá, a Ctrl billentyű lenyomásával pedig más javaslatokat is megtekinthet. Ha az aktuális javaslat nem felel meg, a mutató elmozdításával figyelmen kívül hagyható. A blokkok elhelyezésekor a javaslatok átmeneti kikapcsolásához a Shift+W vagy a Shift+[ billentyűket kell lenyomni blokk beillesztésekor vagy áthelyezésekor.

Intelligens blokkok: Csere

Amikor blokkreferenciákat cserélünk ki, az AutoCAD lehetővé teszi, hogy válasszunk a program által javasolt hasonló blokkok közül. A blokkreferenciák cseréjekor az eredeti blokk méretarányát, elforgatását és attribútumértékeit megőrzi a program.

Jelölősegéd 

Az előző AutoCAD verzió egy Jelölőimportálás és Jelölősegéd nevű megoldást kínált, amely gépi tanulással azonosította a jelölőket, és lehetővé tette a rajzverziók egyszerűbb megtekintését és beszúrását. Az új kiadásban további fejlesztések érhetők el a Jelölősegéd funkcionalitásában, amelyek még könnyebbé teszik a jelölők beillesztését a rajzokba.

Pauszfrissítések

A folyamatosan továbbfejlesztett Pausz környezetben mostantól a PAUSZRÓLMÁSOL parancs is használható, valamint új beállításvezérlők találhatók az eszköztáron.

Az Autodesk Docs fejlesztései

Az Autodesk Docs platform számos újítást tartalmaz, többek között:

 • Jobb támogatás és teljesítmény nagy fájlok megtekintésekor az Autodesk Docs platformon belül.
 • A Desktop Connector továbbfejlesztése, amely javítja a rajzok megjelenítésének teljesítményét az Indítás lapon, valamint az Autodesk Docs-ból történő megnyitáskor.
 • Továbbfejlesztett navigáció az Indítás lapon a rajzok esetében, amelyeket az Autodesk Docs-ban tárolnak.

Az Indítás lap frissítései

 • A legutóbbi rajzok listájának miniatűrjei mostantól kisebbek, hogy több rajz elférjen az ablakban. Továbbá lehetőség van a rács- és listanézetben való rendezésre és keresésre is.
 • A rendezéshez a rácsnézetben válasszon ki egy opciót a "Rendezés alapja" legördülő menüből, illetve a listanézetben vigye a kurzort az oszlop címére, ahol megjelenik a rendezési nyíl. A rögzített rajzok mindig a rendezett lista elején jelennek meg.
 • Mindkét nézetben lehetőség van a keresésre is, ahol a fájl nevének vagy elérési útvonalának bármely részletére keresve a program valós időben szűri a rajzok listáját.

Fájllap menü

Az új Fájllap menü segítségével több lehetőség érhető el, például rajzok közti váltás, új rajz létrehozása vagy megnyitása, rajz mentése vagy bezárása. A Fájllap menü átveszi a korábbi túlcsorduló menü helyét.

Az elrendezések miniatűrjeire mutatva megtekintheti a fájlok nevét. Az egyes elrendezések fölé mutatva az adott elrendezés ideiglenesen megjelenik, továbbá lehetőség nyílik a nyomtatás és közzététel ikonjainak megjelenítésére is.

 

Elrendezés lap menü

Az új elrendezéslap menüben lehetősége van elrendezések között váltani, elrendezéseket létrehozni sablonokból, illetve közzétenni azokat. A további beállítások megtekintéséhez kattintson a jobb gombbal az egyes elrendezések nevére.

További fejlesztések

PDFSHX rendszerváltozó: Ha a PDFSHX rendszerváltozót 2 értékre állítja, a rajz PDF-fájlba történő exportálásakor az SHX betűtípusokat használó szövegobjektumok tárolva lesznek rejtett szövegként. Így a szöveg kereshető és kijelölhető a PDF-dokumentumban.

A Lapkészletkezelő fejlesztései (web): Alább látható az előző kiadás óta a Webes lapkészletkezelőn végzett fejlesztések listája.

 • Automatikus lapkészletzárolás-kezelés
 • Több lap kiválasztása közzétételhez
 • Lehetővé teszi a többlapos PDF-fájlokban vagy az egyes lapokhoz tartozó önálló PDF-fájlokban való közzétételt
 • A PDF-fájl nevének és helyének vezérlése
 • A meglévő fájlok felülírásának lehetősége közzététel és e-Küldemény használata során
 • Az e-Küldemény fájlnevének és -helyének vezérlése
 • Az új lapok helyének vezérlése
 • Lapkészlet megnyitása gomb hozzáadva a palettához

3D grafika: Az Árnyalt (gyors) és az Árnyalt, élekkel (gyors) látványstílusokon végrehajtott fejlesztések listája alább látható.

 • A Map 3D és a Civil 3D támogatása
 • Nagy koordináta-rendszerek támogatása
 • Kijelölés (felfűzés, lasszó, poligon)
 • Papírtér támogatása
 • Pontfelhők támogatása
 • Vonalvastagságok
 • Xrefek és zárolt fóliák halványítása
 • Általános stabilitás, látványhűség és teljesítménybeli fejlesztések

2D grafikus rendszer: Alább látható a 2D grafikus rendszeren végrehajtott fejlesztések listája.

 • Javult az eltolási teljesítmény a raszterképeket vagy kitakarásokat tartalmazó rajzoknál
 • Javult a megjelenítési teljesítmény a pauszháttér, a Jelölőimportálás és Jelölősegéd, valamint a ViewCube esetében
 • Nőtt az elrendezésváltási teljesítmény

Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
scrollUp