logo

2016. évi minimális építőipari rezsióradíj

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 27/2016. (IX.14.) MvM rendeletében kihirdette a 2016. évben érvényes minimális építőipari rezsióradíjat. Az általános forgalmi adó nélküli legkisebb összege 2.550 Ft/óra. A rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza a rezsióradíj költségnemeit és értékeit, amelyet a rendelettel együtt mellékelten csatolunk.

 

A 27/2016.(IX.14.) MvM rendelet megjelent a Magyar Közlöny 137. számában

 

A magyar építési piacon gyakran tapasztalható, hogy az ajánlattevő építőipari cégek kirívóan alacsony áron pályáznak egy-egy munkára. 2013-ig semmilyen jogforrás nem definiálta pontosan az aránytalanul kockázatos, irreálisan alacsony ár fogalmát, mely egyik fő kiváltó oka az építőipari lánctartozásnak, a feketemunkának, végső soron pedig tönkre teszi a tisztességes vállalkozások piaci esélyeit.

 

Az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről megjelent 2013. évben az a kormányrendelet, amely szabályozza a közbeszerzési eljárások során az aránytalanul alacsony ár ajánlatkérői vizsgálatát, kiegészülve a minimális rezsióradíj vizsgálatára vonatkozó paragrafussal.

 

A rendelet szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíj mértékénél.

 

Szakmai konszenzussal – a vállalkozások 2015. évi tényadatait, valamint az aktuális bérezési, adózási jogszabályokat alapul véve az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottsága az ÉVOSZ szakértőinek ajánlása alapján a 2016. évi minimális építőipari rezsióradíj összege általános forgalmi adó nélkül,

 

2.550 Ft/óra

 

Ez az építőipari rezsióradíj magában foglalja mindazokat a költségelemeket, melyek minimálisan szükségesek egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez, és tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt (2% árbevétel arányos) eredményt is.

Tavaly 2.490 Ft/óra volt a rezsióradíj, idén az emelkedést elsősorban a minimálbérnek és járulékainak emelkedése jelentette, valamint az ügyviteli költségeknél volt növekedés.

 

scrollUp