logo

A költségvetés-készítés segédkönyvei

 Segédkönyvek az építőipari árak képzéséhez 

 

Ki gondolná, hogy már 1819-ben megjelent könyv az építőipari költségszámításról? Beregszászi Pál tette közzé „Az építés tudománya azon része, melybenn az építésre teendő költségek számbavevése adódik elő” címmel. A kötet elméleti okfejtések mellett táblázatban foglalja össze a kőművesmunkákat, illetve egy ajánlatnak miket kell tartalmaznia. 200 évvel ezelőtt elődeink pontosan ugyanazokkal a problémákkal küzdöttek, mint napjaink szakemberei!

Ahogy a fent említett könyv reprintje is, úgy számos más kézikönyv megvásárolható a TERC Szakkönyvboltban, amelyek segítenek a helyes árképzésben. A könyvek ugyan nem tudják pótolni a szakképesítést és a gyakorlatot, de még a szakembereknek is szükségük lehet olykor írott segítségre.

 

 Wéber László Mennyiért vállaljam?

...című, elsősorban építőipari vállalkozóknak szóló kézikönyve az árképzés elvi kérdéseitől elvezet a folyamatban részt vevők különböző árképzéséig, részletesen ismertetve az árat befolyásoló tényezőket. Elsősorban az építőipar néha bonyolult kapcsolatrendszerében segít eligazodni a különböző árfajták bemutatásával.


 Építőipari költségbecslési segédlet 

Az évente frissített komplex árakat tartalmaz munkanemenként, illetve fajlagos költségeket néhány épülettípusra. Ezeket az adatokat azonban óvatosan kell kezelni, hiszen nem támaszkodnak megbízható, nagyszámú statisztikai adatbázisra, és a készülő új épület a végén jelentős eltérést mutathat a korábbi ajánlati tervhez képest.


 Általános építőipari szakkönyvkínálatunk 

...szintén elengedhetetlen lehet egy szakember polcáról, amiből honlapunkon is válogathat. 


 Kezdő szakember számára... 

E tankönyvcsalád egyes kötetei is szükségesek lehetnek, különösen, ha árajánlatot készít. Az Építésszervezés vagy a Költségvetési számítások egy árajánlat elkészítéséhez adnak mankót, az utóbbi konkrét példákon keresztül mutatja be ill. számítja ki a bekerülési árat az ÖN Normagyűjtemények adatainak felhasználásával.


 Neszmélyi László:  
Költségvetés és árképzés az építőiparban 

A helyes és szakszerű költségvetés elkészítéséhez javasoljuk áttanulmányozását, amely honlapunkról ingyenesen letölthető. Ebben a szerző elmagyarázza a költségkészítéshez szükséges szakkifejezéseket, fogalmakat, az árképzés módszerét, ismerteti az ÖN Összevont Építőipari Normarendszer használatát.


 Válogasson könyvesboltunk szakkönyvei között! 

A költségvetés készítés, árképzés témakörben elérhető kiadványokat összegyűjtöttük egy csokorba, melyek között ingyenesen elérhető, online anyagokat is megtalálhat.

 

Normakönyvek Saját kiadású könyvek Ingyenes könyvek
scrollUp