logo

A TERC-ETALON program 2016-os fejlesztési terve!

A 2015-ös évben a TERC-ETALON program lassú, de folyamatos fejlesztésé volt a cél. A program felhasználói tábora már túllépte a 11 900 regisztrált felhasználót, amelynél az utóbbi egy év alatt újabb 1 800 felhasználó csatlakozott. Nagyon pozitívak a visszajelzések a program külalakja és használhatósága (egyszerűsége) miatt. Minden fejlesztésnél külön ügyelünk arra, hogy ezt a szemléletet ne romboljuk le a tudás növelésével, hanem újabb látásmóddal közelítsük meg az adott feladatot. Ilyen áttörő megoldás lett a felmérési napló készítése (mennyiség részletezése), amely átláthatóan és egyszerűen segíti megoldani a feladatot. A 2015-ös év elkészült fejlesztései: árszakértés modul, felmérési napló készítése, csomag előfizetés és a többlicences előfizetés.

 

A 2016-os évben egy intenzívebb fejlesztést tervezünk, mert rengeteg ötletünk van a programrendszer és az adattár továbbfejlesztésére, kiegészítésére. Az alábbi elképzeléseket tervezzük idén megvalósítani (nem időrendi sorrendben van a lista, mert ez menet közben is sokszor változik, újabb ötletek kerülnek előbb megvalósításra).

 

  •  Alternatív (ajánlott) tételek bevezetése. A TERC V.I.P. programnál már régóta megoldott az ajánlott tételek lekezelése, de két alapvető probléma van a használatával: nem állítható be, hogy melyik tétel helyett szeretném ajánlani és hiába írja ki a költségvetésben a tétel száma mögé, hogy ajánlott tétel, sokan hozzáadják az összegét költségvetés tételeihez, mert talán nem különül el a többi tételtől. Ezen problémák áthidalásával készül az új szolgáltatás, amely legalább olyan új megoldás lesz, mint a felmérési napló.

 

  • CPR teljesítmény (megfelelőségi) nyilatkozat linkelése az anyaggyártó honlapjára. Itt az adatlapok megmutatása mellett a tételek leszűrésére is lesz lehetőség, hogy csak azok a tételek jelenjenek meg ahol van CPR. Szűrés nélkül is szeretnénk megkülönböztetni a tételeket az egyszerű kiválasztás végett. Ennek a szolgáltatásnak az alapfeltétele, hogy az anyaggyártó cégek szerepeltessék honlapjukon a nyilatkozatokat és ezt felénk közöljék. Ebben kérjük az Önök segítségét is, hogy a gyártók minél hamarabb érezzék ennek a fontosságát.

 

  • Az ÖN adattárban szereplő, de a TERC-ETALON programból hiányzó információk szerepeltetése. Műszaki jellemzők táblázat megmutatása. A tétel rövid (80 karakteres) szövegének megmutatása, költségvetés nyomtatásában történő beépítése. A tétel normahátterének megmutatása, mint a normakönyvben és a TERC V.I.P. SILVER programnál. Ezeket az adatokat a „tétel alapadatain” külön-külön füleken szeretnénk megmutatni, megtartva a program egyszerű használatát.   

 

  • Komplex tételek szerepeltetése a programban. Itt még kérdéses a megvalósítás, mert már most is kétféle variációt tartalmaz a TERC V.I.P., de lehet, hogy egy harmadik lesz a befutó. Nagyon fontosnak tartjuk a komplex tételeket, mert itt látjuk az átjárhatóságot (a kapcsolódási felületet) a BIM és a költségbecslés felé. A tervező rendszerek, a költségvetés és az ütemterv készítő programok adatcseréje, már régóta foglalkoztat minket. Miként lenne használható és működőképes az együttműködés? Sok elkészült kapcsolat volt már, de jól működő még nem! Reméljük, hogy a BIM égisze alatt végre közösen sikerül megoldani egy régi problémát.

 

Tovább a TERC-ETALON program oldalára.

scrollUp