logo

A TERC-ETALON program 2017-es fejlesztési terve

Bearanyozzuk a TERC-ETALON programot!

 

2016-ban a TERC V.I.P. SILVER program alapszolgáltatásainak elérése volt a cél, idén a GOLD program egyedi tudásának átírása indul el. Az erőforrások (anyag, gép és a szakma) kigyűjtése az elsődleges célkitűzés, amely több lépésben fog elkészülni, rengeteg új technikai megoldással fűszerezve.

 

Sok TERC-ETALON felhasználó kérésének eleget téve, az idei év az erőforrások körül fog zajlani. A tavalyi évben már a normakönyv megjelent a programban, amely nagy segítséget jelent a tételek háttéradatainak pontos megismerésére. Most ezen az adatok segítségével szeretnénk a felhasználók napi munkáját megkönnyíteni.

 

I. Kigyűjtés

Első lépésben az erőforrások kigyűjtése modul fog elkészülni, ahol akár gyártónként le lehet gyűjteni a költségvetésben felhasznált anyagokat PDF vagy EXCEL formátumban.

 

II. Szerkesztés

A jelentős kihívást az adatok szerkesztése fogja jelenteni, mert a TERC-ETALON alapjában egy egységárakból dolgozó program, amely nem rendelkezik erőforrás adattárral, mit a GOLD program. Kérdéses, hogy a program egyszerűségét megtartva, hogyan lehet ilyen funkciókkal ellátni a programot? A feladatra már több jó javaslat született, de még várjuk a felhasználói javaslatokat is!

 

III. Árkarbantartás

A legkritikusabb pontja a programnak az anyagárak megadása, karbantartása. Az erőforrások kigyűjtésével, már nagyban pontosítani (szűkíteni) lehet a munkát azokra az anyagokra, amelyek nagyban befolyásolják a költségvetés végeredményét. Ezt a kigyűjtést (gyártókra szétdobva) el lehetne rendszeren belül küldeni a kereskedőknek beárazásra. Ebben az esetben (a mennyiségek birtokában), már olyan konkrét árakról beszélhetünk, mint a projektár. Ehhez sok összetevőnek kell egyszerre teljesülnie, hisz eddig mi „csak” az anyaggyártó cégekkel tartottuk a kapcsolatot és most bejönnének a kereskedő cégek is.

 

IV. Korlátlan lehetőségek

A normaháttér alapok nagyszerű lehetőségeket nyitnak meg a jövőbeni fejlesztésekre. Említhetném a fuvarkalkulációt, amelyet az internetes térképek segítségével, milyen egyszerűvé és pontossá lehetne tenni a megvalósulási helyszín megadásával. Háló és ütemterv készítő programok felé már minden adat rendelkezésre állna, amely a BIM rendszer alapjául szolgálhatna.

 

Sok jó lehetőség van az erőforrás adatokban, amely meghatározza a 2017-2018-as fejlesztéseinket. Várjuk megtisztelő észrevételeiket, javaslataikat a témával kapcsolatban.      

        

scrollUp