logo

A TERC-ETALON új fejlesztései

2018 nyár végén a TERC-Etalon programrendszerbe belépő felhasználóinkat egy kérdőív kitöltésére kértük fel, amelyben a fejlesztések, módosítások, újdonságok igényeit kívántuk felmérni. Nagy örömünkre szolgál, hogy majdnem 400 kitöltés érkezett be kérdéseinkre, ahol hasznos információkat, ötleteket kaphattunk a további fejlesztésekkel kapcsolatban.

Ezek közül több új funkció kidolgozása meg is történt, amelyeket a 2019 január 2-án megjelenő frissítésben tudunk átnyújtani Önöknek, reményeink szerint megkönnyítve a programrendszerben történő munkájukat.

 

1. Új előfizetési csomagok

2014-ben az addig csak külön-külön (esetleg eltérő időszakokra) vásárolható modul előfizetéseket kiegészítettük a több modult is összefogó csomag vásárlási lehetőségekkel. Mára már elmondható, hogy felhasználóink közel 90%-a a csomagok előfizetését részesíti előnyben és maximum egy későbbi igény esetén használják az egyes modulok külön vásárlási lehetőségét (pl xls export modul).

Az idők folyamán több hasznos modul is kidolgozásra került, pl. a Normaháttér modul segítségével az tétel összetevők, erőforrások elérési lehetősége. Ez a modul ezidáig csak legalább fél éves csomagokban volt vásárolható. A 2019 januárjában bevezetésre kerülő új összetételű és fantázia-nevű csomagokban már lehetőség lesz a különböző komolyabb modulok akár havi előfizetésére is. További újdonság az összes modul elérhetőségét biztosító ’Komplex csomag’ valamint az, hogy az alapvető – legtöbbet vásárolt ’Export modul’ minden csomag mellé külön kérhető.

Csomagok

Program

ÖN adattár

Régi tételárak

Norma-háttér

Összeha-sonlítás modul

Tender modul

XLS export

Tervezői csomag

Tervezői export csomag

Árszakértő csomag

Árszakértő export csomag

Kivitelezői csomag

Kivitelezői export csomag
Beruházói csomag

Beruházói export csomag

Közbeszerzési csomag
Közbeszerzési export csomag
Komplex csomag
Komplex export csomag

 

2. XLSX exportálás

Az eddigi programrendszerben a költségvetés készítéshez elengedhetetlen Programhasználat és ÖN adattár előfizetés mellett egy további Export modul (vagy egyben Export csomag) birtokában lehetőség volt az elkészített munkákat XLS állományként is lementeni a rendszerből.

Ez a funkció mostantól kiegészül egy összetettebb információkat is tartalmazó XLSX kiterjesztésű állomány exportálási lehetőséggel is. Ebben a fájlban már egy költségvetési alapadatokat tartalmazó információs fül is generálható, valamint az exportálás utáni visszaimportáláshoz fontos adatok is mentésre kerülnek – rejtett módon. Ez lehetővé teszi a költségvetés kiírójának a vállalkozó(k)tól visszakapott xlsx állomány eredeti állapotában törtnő visszaolvasását (jelleg, alap rezsióradíj, tulajdonság, összesítő formája). A régebbi xls állomány készítése is elérhető maradt a ’Formátum’ választásával.

  

3. Excel állományok importálása

A TERC-Etalon rendszerben a legnagyobb igény a felhasználóktól az xls(x) állományok importálásra érkezett. Ez a funkció ezidáig csak a TERC V.I.P SILVER, vagy GOLD verziók esetén volt elérhető.

 A rendszerbe azonnal két lehetőségét is kidolgoztuk a beolvasásoknak;

 

Az előzőekben leírt új XLSX exportálási eljárással készített Etalon XLSX importálást.

Ezzel a lehetőséggel a költségvetés kiírója a beérkezett ajánlatokat egy-az egyben ugyanolyan alapadatokkal tudja beolvasni, mint ahogy az exportáláskor készültek (jelleg, alap rezsióradíj, tulajdonság, összesítő formája).

Másik nagy előnye ennek a beolvasásnak, hogy a rendszer a táblázatban található tételszámok alapján képes azon ’ÖN azonos’ adatait (szöveg, norma) feltölteni, sőt vizsgálni tudja a szöveg egyezőséget is. Ez a lehetőség egyedülálló a rendszereinkben, hiszen a TERC V.I.P programokban az esetleges xls állományban módosított szövegeket (a tételszám változatlanul hagyása mellett) nincs lehetőség ellenőrizni, így azok elvesznek a beolvasáskor.

A TERC-Etalon XLSX importálás parancsával, ha a tételszám azonos, de a szöveg nem egyezik meg az aktuális ’ÖN’ adattárban leírtakkal, az azonosság elvész és a módosított szöveg jelenik meg a beolvasott költségvetésben.

A szabad formátumú ’XLSX import’ lehetőséggel pedig néhány formai követelménynek megfelelő bármilyen xlsx állomány beolvasásra kerülhet a rendszerbe. Itt a felhasználó határozhatja meg, hogy a táblázat melyik oszlopaiból olvassa be a rendszer a szükséges adatokat, valamint hiányzó ’ÖN’ formátum szerinti tételszám esetén automatikusan generálja azt. A formai követelményekről és a beolvasás folyamatáról az importálási útmutatóban (Súgó) olvashatnak majd részletesebben.

 

4. ÖN navigálás és csere a költségvetés tételeiben

Reményeink szerint a 2019 tavaszán megjelenő következő újításunkban a ’Mintaköltségvetések’ elérésével és kezelésével a költségvetések még gyorsabban kalkulálhatók lesznek a felhasználók számára. Az ebben a funkcióban megtalálható mintáknak a könnyű módosítását, cseréjét szándékozunk a következő két új gomb bevezetésével segíteni.

A ’Tételre ugrás’ gomb segítségével a szerkesztett költségvetés kijelölt tételének (tételszámának megfelelő) adataira tud a program az ablak alsó részén az ’ÖN’ adattárban ugrani, ahol az összes adattári információ megtalálható (munkafolyamat, központi ár, gyártói adat, stb.).   

A ’Tételcsere’ gomb segítségével pedig az ablak felső részén található költségvetésben kijelölt tételt tudja a rendszer kicserélni az alsó részen kiválasztott ’ÖN’ adattári tételre - természetesen a mennyiség és a rezsióradíj meghagyásával.

Ezzel a két funkcióval egyszerűvé válik például a tételek változatainak cseréje.

 

5. Költségvetés tételeinek közvetlen módosítása

Szintén felhasználói kérés alapján készítettük el a költségvetés szerkesztő felületén elérhető ’Szerkesztés helyben’ funkciót. Ezzel a segédpanellel egyszerűen, külön-külön tétel-nyitogatások nélkül van lehetőség az összes költségvetési tétel alapadatainak (mennyiség, rezsióraídj, gépköltség és anyagár) módosítására.

 

scrollUp