logo

Nagy árváltozások egyedi lekövetése a TERC-programokban

2021. első és második negyedévében több gyártó esetében jelentős áremelkedés figyelhető meg (Világgazdaság cikke), melyek az ÖN adattárba is átvezetésre kerülnek a gyártó cégek adatközlése után.

Az ÖN adattár első negyedéves frissítésében 149 gyártó közel 34 000 tétele frissült, míg a második negyedévben 162 gyártó több, mint 52 000 tétel módosítását publikáltuk. Sajnos adattárkezelő kollégáink csak azokat az árakat tudják karbantartani, frissíteni, amelyeket a szerződött gyártó vagy forgalmazó a rendelkezésünkre bocsát, így a felhasználóknak mindenképpen ajánljuk a gyártói, forgalmazói elérhetőségeken a legfrissebb árak felőli tájékozódást.

Az árak nagymértékű változása (emelkedése) miatt előfordulhat, hogy a negyedévenkénti ár frissítések nem elegendőek ahhoz, hogy lépést tarthassunk a változásokkal.

Nézzük meg, hogy a különböző költségvetés-készítő rendszereinkben hogyan tudjuk a lehető legfrissebb adatokat elérni a negyedéves programfrissítések között.

A TERC-ETALON programrendszerben

A legegyszerűbb dolgunk felhasználóként és adattárkezelőként is a TERC-ETALON online költségvetés-készítő programrendszerrel van. A program belső adattárába bármikor lehetőség van az adattár-fejlesztő rendszer által feldolgozott új árak azonnali naprakész betöltésére.

Ezek az árak nem írják felül a hivatalos ÖN adattár negyedéves publikált adatait.

A rendszerben az 'Indítópult' 'Árfrissítés' fülén mindig nyomon követhetők azok a gyártói adatok, amik a negyedéves zárás után lettek az adattárban feldolgozva.

  • Ha egy új költségvetés létrehozásakor beállítjuk a 'Időközi árakat használjon' lehetőséget, akkor már az adattári tallózó ablakban az új árakat láthatjuk és használhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

  • Ha egy meglévő költségvetést szeretnénk újra árazni a legfrissebb árakkal, az az 'Árazás' ablakban egyszerűen beállítható.

 

 

 

Az ÖN adattár legfrissebb árai bármelyik csomag előfizetés esetén elérhetők.

A legfrissebb árak felhasználását bemutató szemináriumi videó anyagunkat ezen a linken érhetik el:Megnézem


A múlt hét végén tudomásunkra jutott betonacél árak drasztikus emelkedése miatt az ÖN adattári anyagok egy részében azonnal feldolgoztuk az új árakat. Ezek az új árak a TERC-ETALON rendszerbe automatikusan betöltésre kerültek. A TERC V.I.P. rendszerben pedig egy rendkívüli ár karbantartást végeztünk 2021. 05. 04-én, melynek betöltését a lentiekben leírtak szerint tudják a klubtagsággal rendelkező felhasználóink elérni.

A TERC V.I.P. programrendszerben

A TERC V.I.P. offline, hardverkulcsos költségvetés-készítő programunkban verziótól függetlenül egy fél éves frissítéssel 2 negyedévi adattári hozzáférés biztosított, így első lépésként mindenképpen ajánljuk a 2021 második negyedéves program és adattár verziójának frissítését:

 

  • Ezt az 'Ügyfélszolgálat' menü - 'TERC V.I.P. programcsomag' - 'Legfrissebb programcsomag telepítése' - 'A programból automatikusan' paranccsal végezhetjük el.
  • BRONZ verzió esetén sajnos további adattári frissítések nem érhetők el az ÖN rendszerében.
  • SILVER és GOLD verzió esetén a Klubtagsággal rendelkező felhasználóink számára számos kedvezmény mellett a klubtagság tartalmaz egy automatikus időközi ár frissítési lehetőséget, mely az adattári zárásokat követő 3 hónapos időszak közepén, általában a negyedéves publikálás utáni hónap vége felé (2021 második negyedévben 04. 21.-én) jelenik meg.
  • Az 'Ügyfélszolgálat' menüben válasszuk az 'Adattárak' - 'Klubtagoknak' - 'Időközi anyagár frissítés' menüpontot (SILVER verzió esetén még egy almenüt kell választani: 'Áradatok letöltése az internetről') 

 

  • Az ár betöltés végrehajtása után az új árak SILVER verzióban egy .ar6 kiterjesztésű ár állományból kerülnek a tételadattárba betöltésre és ezzel a tételek anyagegységárában történik meg a módosítás.
  • GOLD verzió esetén az erőforrások árainak aktualizálása egy .ar7/.lzh kiterjesztésű fájl betöltésével történik. Az új árak a tételek költségvetésbe történő felvétele után, az árazás funkció végrehajtásával kerülnek beolvasásra. Ehhez érdemes ellenőrizni a költségvetés alapadatainál az 'Azonnali árazás' beállítás bekapcsolását.

A GOLD rendszerben lévő erőforrások további felhasználását bemutató szemináriumi videó anyagunkat ezen a linken érhetik el:  Megnézem

Kérdése van?
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 70 670 5195
Bényász Levente
Bényász Levente
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
support@terc.hu
+36 20 432 0107
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 20 401 5434
Gáspár Levente
Gáspár Levente
Okl. épületgépész mérnök, adattárfejlesztési vezető
levente.gaspar@terc.hu
+36 20 929 4619
scrollUp