logo

Dokumentum szkennerek felbontása

 

Tudta??

Mitől más a dokumentumszkenner?

Bizonyára sokan felteszik magukban a kérdést, hogy a dokumentum szkennerek miben másak, mint a bevásárlóközpontokban kapható, lakossági felhasználásra készült szkennerek.

Elmondjuk. Az egyik ilyen különbség a felbontás.

Mindannyian járunk bevásárolni és tudjuk, hogy a boltokban, áruházakban kapható termékeken vonalkódok vannak. Amikor sorba állunk a pénztárnál és a pénztáros beolvassa az általunk vásárolt termék vonalkódját, akkor az áruház rendszere a vonalkód alapján azonosítja be a termék nevét és egységárát.

A beazonosításhoz nem szükséges a pénztárpultba épített vonalkód olvasónak duplájára, vagy még magasabbra emelni a felbontását, hiszen a cél csak az, hogy a vonalkódot fel tudja ismerni, az alapján pedig a rendszer már úgyis be tudja azonosítani, hogy milyen termékről van szó, annak mi a neve, mi az egységára, sőt a vásárlással az áruház raktárkészletét is aktualizálja, így bármikor pontosan tudják, hogy milyen termékből mennyi van épp raktáron.

Gondoljunk csak bele! Szükség van a vonalkódok felismeréséhez arra, hogy a vonalkód színes legyen? Nem, hiszen a beolvasással fekete-fehér üzemmódban is fel lehet ismerni a vonalkódot és kinyerni annak tartalmát. Szükség van arra, hogy a pénztárpultba beépített szkenner kétszer akkora felbontással olvassa be a vonalkódot? Nem, hiszen ezzel csak a keletkező fájlméretet növelné, amire semmi szükség, hiszen a vonalkódot 200-300 dpi felbontással is fel lehet ismerni. Ha a felbontást duplájára, vagy még magasabbra emelnék, akkor is ugyanazt a vonalkód értéket olvasná ki a rendszer számára, mint amit 2-300 dpi felbontással olvasna ki.

A dokumentum szkennereknél is hasonló az alapelv, azaz a cél az, hogy a dokumentumokon lévő tartalmat kinyerjük (ami legtöbbször nemcsak vonalkód, hanem szöveg is) és a kinyert adatokat felhasználjuk. Ez lehet akár csak többoldalas kereshető pdf fájlok létrehozása, vagy lehet egy adatbázissal összekötött feldolgozórendszerbe továbbítás is. A dokumentum szkennereknél sem véletlen a maximálisan 600 dpi felbontás, hiszen szöveget, vonalkódot felismerni 2-300 dpi felbontással is lehet, az ez feletti felbontásra egyrészt nincsen szükség, másrészt csak a fájlméret növekedne vele többszörösére, teljesen feleslegesen, hiszen a kiolvasott tartalom ettől nem változna.

Úgy is fogalmazhatnánk tehát, hogy a lakossági felhasználásra készült szkennerek képet, a dokumentum szkennerek pedig tartalmat olvasnak, de természetesen nagyon sok más különbség is van a két szkenner típus között, melynek részleteiről további cikkeinkben fogjuk kitérni.

Kérdése van?
Bajkó Csaba
Bajkó Csaba
Üzletágvezető
csaba.bajko@terc.hu
+36 70 670 5200
Dobos Róbert
Dobos Róbert
Rendszermérnök
robert.dobos@terc.hu
+36 70 670 5197
Németh Balázs Sándor
Németh Balázs Sándor
Szerviztechnikus
s.balazs.nemeth@terc.hu
+36 30 464 1225
scrollUp