logo

Dr. Petró Bálint tanár úr 80 éves

  • Rólunk
  • Molnár Miklós Konrád
  • 2016. május 23.

1936. május 12-én született Petró Bálint építészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának nagyhírű professor emeritusa. Diplomáját 1959-ben védte meg. Az akkori leginnovatívabb tervezővállalatnál, az Ipartervben kezdett dolgozni, de már 1961-ben az Épületszerkezettani Tanszéken tanársegéd. 1989-től egyetemi tanár, 1979–94 között tanszékvezető, 1994–2001 között intézetigazgató, egyben 1995–2002 között az Építészmérnöki Kar dékánja. Oktatói munkássága mellett kiemelkedő szakmai/tudományos közéleti szereplése. Több ciklusban volt elnöke a MTA Építészettudományi Bizottságának, 1997-ig "Az építés fejlődéséért" Alapítványnak, 1994-ig az Épületszigetelők Magyarországi Szövetségének, 2002-től a Magyar Energia Tanácsadó Testületnek. Az ÉTE Szakipari Szakosztályának vezetőségi, a Magyar Mérnökkamara mellett néhány nemzetközi szervezetnek is tagja. Szakmai munkája alapján több elismerésben részesült. 2016. március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt Polgári Tagozat kitüntetést kapott.

Születésnapját – házi ünnepség keretében - az egyetemen munkatársai, tanítványai és tisztelői együtt ünnepelték, ahol Becker Gábor tanszékvezető rövid köszöntője után meglepetésként Fábry Sándor humorista csalt mosolyt a professzor úr és a jelenlévők arcára. Ezután a jelen levők köszöntötték az ünnepeltet. Petró Bálint is szólt pár szót a maga egyszerű, természetes és közvetlen módján. Nem szereti a felhajtást, ömlengést, az őszinte emberi kapcsolatokban hisz, ami minden mozdulatából árad. Tiszteletet parancsoló szakmai határozottsága mellett emberi szerénysége lefegyverző. Minden vonatkozásban sokat tanulhatunk tőle.

Petró Bálint – ahogy Becker Gábor is említette – mintegy három generáció professzora. Élvezetes, sziporkázó előadásain olyan történeteket mesélt, ami az épület-szerkezettan legnehezebb kérdéseit is könnyen érthetővé és feledhetetlenné tette. Szigorú vizsgáztató volt, kíméletlenül rámutatott egy-egy terv gyenge pontjára, nem engedte tovább még a diplomázót sem, ha problémát talált a munkájában. Mindezt azonban éppen a hallgató érdekében tette, hogy érezzék a szakmai felelősség súlyát. Szerinte a magyar építészmérnök-oktatás ereje éppen ebben a szakmaiságban van, ezért fogadják a BME-n végzett fiatalokat szívesen bármelyik külföldi irodában. Most is hangsúlyozta, hogy a karnak nem szabad elveszítenie ezt a jellegét. Óva intett mindenkit attól, hogy magát művésznek tekintse; legyen inkább mindenki jó építészmérnök és a művészet majd jön magától. Rettenetes veszélyeket rejt, ha a művészet öncélként jelenik meg. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy mint egy középkori céhes legény, a fiatalok tanuljanak, dolgozzanak, tapasztalatokat szerezzenek külföldön. A lehetőségek ma nagyobbak, mégis kevesen követik példáját, aki a 70-es években többször járt német egyetemeken és dolgozott ottani irodákban.

Dr. Petró Bálint professzort szakmai hitele, következetes szigorúsága és mindenki felé áradó figyelme és szeretete teszi felejthetetlenné lényét azokban, akik ismerik. Becker Gábor egy pillanatra elgondolkodtatta a közönséget egy mondatával: "az ember számára a legnehezebb kérdés, a halandósága". Sokan igyekeznek ezt úgy elviselni, hogy nyomot hagynak maguk után. A legnagyobb nyom azonban az, amikor valaki a szívekben és az elmékben képes nyomot hagyni – Petró Bálint ilyen ember.

Valamennyiünk nevében kívánunk dr. Petró Bálint professor emeritusnak további eredményes munkát, jó egészséget, hosszú, boldog életet!

scrollUp